Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Aprèn
Estimular el coneixement de l'arquitectura
L’arquitectura està vinculada a les persones: habitem les nostres llars, carrers, barris, ciutats… Ens ajuda a entendre l’entorn i, alhora, a ser crítics per millorar-lo.
Conscients d’aquest paper vital, des del Centre Obert fomentem activament el coneixement de l’arquitectura entre els infants i joves.
Amb aquest objectiu —i recolzats per la Llei de l’Arquitectura, que aposta per la promoció de l’arquitectura en edat escolar— el Col·legi d’Arquitectes va impulsar , el 2017, la creació d’un programa educatiu. Fruit d’aquest treball neix l’ArquiEscola, un projecte curricular i transversal que es basa en les noves estratègies pedagògiques d’ensenyament significatiu i de treball per projectes.
El programa educatiu ArquiEscola s’adreça als centres educatius de primària i secundària amb la voluntat d’afavorir la construcció participada dels entorns urbans dels més joves, estimular el seu criteri per decidir sobre els espais que habitem i crear consciència sobre la influència de l’arquitectura en la nostra salut, entre d’altres.
El programa es basa en cinc conceptes bàsics —dimensions, forma, llum, materials i ús— i quatre conceptes transversals —perspectiva de gènere, diversitat funcional i cultural, sostenibilitat i identitats. En primer lloc, s’ofereix una aproximació teòrica i, a mode d’exemple, es proposen diverses activitats per a educació primària i per a secundària.
L’ArquiEscola compta amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. També ha obtingut el segell del Consell d’innovació pedagògica de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.
Petita història del COAC
Amb motiu dels 150 anys de l’Associació d’Arquitectes, s’ha publicat el llibre “Petita Història del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)”.
Editat per l’editorial Mediterrània, i acompanyat per les fantàstiques il·lustracions de Pilarín Bayés, la publicació fa un repàs de la història del Col·legi i de com la institució encara el 2026, any en què Barcelona serà Capital Mundial de l’Arquitectura.
Hem volgut fer una guia d’aula per tal de poder acostar sobretot a primària els coneixements del llibre a través d’activitats d’arquitectura
Càpsules en línia
Posem a disposició d’infants, joves, famílies i centres educatius una sèrie de tallers en línia, en format vídeo o presentació, elaborats per professionals de l’arquitectura durant el confinament. Es tracta de píndoles curtes que conviden a fer accions a casa, com ara construir una maqueta o fer un joc de llums i ombres. La cerca de tallers es pot filtrar per nivell educatiu, des del cicle inicial fins a secundària.
Per als alumnes de secundària, també es poden consultar les unitats didàctica Arquitectura Sostenible i Arquitectura Accessible –amb informació i qüestionaris–, fruit de la col·laboració amb el diari digital Junior Report (La Vanguardia).
A més, per als alumnes de primària, teniu disponible la guia d’aula de “La petita història del COAC”, que posa el focus en la temàtica d’Identitats i descoberta de l’entorn.
Arquitectura a les Aules
En ocasió de la Setmana d’Arquitectura, que es duu a terme a Barcelona la segona setmana del mes de maig, hem organitzat des del 2018 més de 450 xerrades i tallers en més de 200 centres educatius. Les activitats realitzades es poden consultar tant al mapa interactiu d’Arquitectura a les Aules 5.0 com al tauler d’Arquitectura a les Aules, organitzades per competències i nivells educatius.
Magnet i Pilotatges ArquiEscola
El projecte ArquiEscola té com a objectiu implementar de manera estable i significativa l’arquitectura a les aules. Per a això es desplega arreu del territori i treballa amb centres educatius de proximitat, establint col·laboracions de llarga durada.
Des de les diferents seus del Centre Obert es coordina el pilotatge de les escoles que participen en el projecte: a l’Ebre s’ha treballat amb l’Escola de la Mercè de Tortosa; des de Girona s’ha apadrinat l’Escola Masclarà de La Bisbal i l’Escola Camins de Banyoles; i a Barcelona es coordina el pilotatge de l’Institut Martí Pous, així com de l’Escola Octavio Paz a través del projecte “El carrer”.
A través del programa d’aliances Magnet, col·laborem també amb les escoles Camps Elisis de Lleida –sota el lema “Construïm junts”– i Marià Fortuny de Reus –sota el lema “Transformem la llum”.
Magnet és una iniciativa de la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB.
L’objectiu del programa és fer front a la problemàtica de la segregació escolar mitjançant aliances amb institucions de referència. En aquests anys els dos centres s’han convertit en referent al seu territori.
Premi de Recerca Sònia Dalet
En el marc del programa educatiu del Col·legi d’Arquitectes, ArquiEscola, les Demarcacions de Barcelona i de les Comarques Centrals del COAC convoquen la primera edició del Premi Sònia Dalet de treballs de recerca de l’àmbit de l’Arquitectura ESO i BATX, oberta a estudiants de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, de qualsevol centre d’ensenyament, públic, concertat o privat, de la província de Barcelona, durant el curs 2023-2024.
La convocatòria té com a objectiu fomentar l’interès entre l’alumnat de secundària i batxillerat pels treballs de recerca i investigació relacionats amb l’arquitectura i el disseny; la ciutat i l’urbanisme; el territori i el paisatge, i l’ecologia i la sostenibilitat, així com estimular les vocacions tècniques i la innovació.
La convocatòria dels Premi Sònia Dalet de treballs de recerca en l’àmbit de l’arquitectura és un homenatge a la implicació de la Sònia per fer arribar l’arquitectura a la societat i una manera de contribuir a que la seva llum segueixi sent intensa.
Requisits de la covocatòria
Els treballs es podran presentar a una de les dues categories –Treballs de recerca de 4t d’ESO i Treballs de recerca de 2n de Batxillerat– i hauran d’estar relacionats amb alguna de les següents temàtiques:· Identitats i descoberta i de l’entorn· Sostenibilitat i salut· Diversitat funcional, accessibilitat i gènere· Repensar els espais interiors i exteriors.
Hauran de centrar-se en l’experimentació sobre la hipòtesi presentada, de manera que impliqui una comprovació amb maqueta o treball creatiu o manual. Com a mínim el 25% del treball haurà d’estar fet de forma original, innovadora i creativa (dibuix, autocad, escrit a mà, maqueta…), i caldrà documentar aquest procés de treball.
El termini per presentar candidatures finalitzarà el 8 d’abril de 2024 a les 14 h. Es concediran tres premis per categoria de vals de descompte de la Cooperativa Jordi Capell de 300 euros (1r) 200 euros (2n) i 100 euros (3r)
Nous espais d'aprenentatge
Els espais que configuren els centres educatius tenen un paper clau en el procés d’aprenentatge d’infants i joves. Conscients de la seva importància, des del Centre Obert volem aportar l’expertesa dels arquitectes en aquest àmbit per tal de millorar els espais educatius.
En aquest sentit, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya van organitzar una jornada de debat, el 2019, en la qual van participar més de 600 arquitectes i docents. Arran d’aquesta sessió, es va començar a gestar un nou document: «Nous aprenentatges, nous espais. Guia i criteris per a la construcció i transformació de centres educatius públics». El dia 25 d’abril de 2022 es va fer públic el Nou document que redirecciona el link “Caixa d’eines pel disseny d’espais educatius” d’aquest apartat de l’aprèn.
A més, des del Col·legi d’Arquitectes es va organitzar un concurs d’idees per a la la transformació dels actuals equipaments educatius i el disseny de les anomenades “aules de futur”. Consulta les propostes millor valorades!
- Presentació del document: Nous aprenentatges, nous espais
- Document: Nous aprenentatges, nous espais
- Caixa d'eines pel disseny d'espais educatius
- Jornada "Nous espais, nous aprenentatges"
- Concurs d'idees per a la transformació dels espais educatius
- Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics
Tallers a l'edifici COAC
Els dilluns i dimarts podeu venir a la Sala Mirador de la seu de Barcelona a gaudir d’algun dels tres tallers que oferim per als centres educatius. Inscripcions a través del PAE.
Taller de rehabilitació, sostenibilitat i salut a l’edifici COAC. A través de la rehabilitació que s’ha fet a l’edifici COAC, descobrirem la importància i l’impacte de la rehabilitació dels edificis. S’analitzaran conceptes d’arquitectura i salut (habitabilitat, ús, accessibilitat, eficiència energètica, qualitat de l’ambient interior, confort) i es manipularan els materials de construcció més sostenibles i es construirà una petita maqueta de l’edifici amb dades d’eficiència energètica que es comentaran. (Amb Arquitectura Sana i Arqbag)
Taller artistes al COAC (Picasso). Explorarem la relació entre arquitectura, art i espai públic a l’entorn de la seu del COAC. Reflexionarem sobre allò que millor defineix la nostra cultura i sobre els anhels, valors i expectatives de la societat actual. Dissenyarem una intervenció artística sobre la façana de l’edifici del COAC (en una maqueta) inspirada en els artistes que han fet intervencions als frisos de l’edifici com Picasso (2023 any Picasso) o als carrers de l’entorn, com Fontcoberta o Brossa… Cadascú es podrà emportar la seva maqueta. (Amb Globus Vermell)
Taller històries de Barcelona a l’edifici COAC. Analitzarem una selecció d’unes 90 imatges (gravats, dibuixos, fotografies…) de diferents èpoques i després d’una explicació d’aquells fets i esdeveniments que han marcat de manera més significativa l’evolució urbana de Barcelona, cada alumne completa el dibuix d’una làmina amb imatges d’aquells fets. I per acabar es fan dibuixos sobre la Barcelona que s’imaginen el 2026, quan la ciutat serà capital de l’arquitectura. (Amb Globus Vermell)