Guanyadors de la primera convocatòria del Premi Sònia Dalet 

Premi Sonia Dalet
21/06/2024 Aprèn

En el marc del programa educatiu ArquiEscola, les Demarcacions de Barcelona i de les Comarques Centrals del COAC van convocar el novembre la primera edició del Premi Sònia Dalet de treballs de recerca de l’àmbit de l’Arquitectura ESO i BATX, oberta a estudiants de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, de qualsevol centre d’ensenyament, públic, concertat o privat, de la província de Barcelona, durant el curs 2023-2024. El Premi vol homenatjar l’arquitecta Sònia Dalet, que va participar realitzant tallers d’ArquiEscola i que, malauradament, va morir d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) el 2020. 

El Premi té com a objectiu fomentar l’interès entre l’alumnat de secundària i batxillerat pels treballs de recerca i investigació relacionats amb l’arquitectura i el disseny; la ciutat i l’urbanisme; el territori i el paisatge, i l’ecologia i la sostenibilitat, així com estimular les vocacions tècniques i la innovació. En total s’han presentat onze treballs. Destacar l’alta qualitat de tots ells, amb un gran valor arquitectònic.  

 

Els projectes guanyadors en al Categoria de 2n de batxillerat són 

-Primer Premi: Back To Earth: “Tàpia” as a constructive method, d’Ariadna Marginedas Masramon de l’Institut Castell del Quer, Prats de Lluçanès. Import: 300€ 

-Segon Premi: Redisseny d’interiors d’un centre de menors, de Jana Martí Caudet de l’Escola d’art i disseny la Llotja. Seu Sant Andreu, Barcelona. Import 200€ 

-Tercer Premi: La tercera piràmide del Sant Ignasi sostenible i la seva maqueta, de Marc Julià Benajes de les  Escoles Jesuïtes Sant Ignasi, Barcelona. Import: 100€ 

 

També s’ha acordat adjudicar dos accèssits (distinció honorífica inferior al premi, que es concedeix als treballs que es consideren de mèrit molt acostats als premiats) a: 

-Accèssit 1: Proposta de disseny: un espai religiós d’Aitana Amezcua Bernet de l’Institut Martí Pous de Barcelona 

-Accèssit 2: Estètica, funcionalitat i educació: la remodelació del pati de l’escola Pia de Vilanova i la Geltrú des d’un enfocament integral i sostenible de Pablo Carralero Anguix de l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú 

 

L’import global dels projectes és de 600 euros que s’entreguen en forma de val per a destinar a material de la Cooperativa Jordi Capell. 

S’han declarat deserts els premis Sònia Dalet en la categoria de 4rt d’ESO, atès que no s’ha presentat cap treball. 

Els projectes se centren en l’experimentació sobre la hipòtesi presentada, de manera que impliquen una comprovació amb maqueta o treball creatiu o manual. Com a mínim el 25% del treball presentat havia d’estar fet de forma original, innovadora i creativa (dibuix, autocad, escrit a mà, maqueta…),  i calia documentar aquest procés de treball. 

L’acte de lliurament de premis se celebrarà a la tardor. 

El Premi Sònia Dalet, que tindrà continuïtat el curs vinent, s’anuncia ara coincidint amb les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona, que enguany se celebren del 14 de maig al 28 de juny. Durant aquests dies, el COAC ha dut a terme el programa Arquitectura a les Aules. Així, un total de 10.000 alumnes de Primària i Secundària han realitzat tallers d’arquitectura en 102 centres educatius. Han participat 110 arquitectes que han impartit 365 tallers d’arquitectura. Es tracta, bàsicament, d’activitats experiencials a través de les quals es busca que l’alumnat observi, pensi i actuï seguint el fil de l’arquitectura del seu entorn més immediat. En definitiva, que els infants i joves descobreixin una nova mirada sobre els espais que ens acompanyen cada dia.  

El 2019, el COAC va posar en marxa Arquitectura a les Aules dins del programa ArquiEscola, amb la voluntat d’apropar aquesta disciplina a infants i joves, tal com recull la Llei d’Arquitectura. Des que es va iniciar el projecte, ja hi han participat més de 34.000 alumnes de més de 300 escoles i moltes hi han participat en més d’una edició.