El Centre Obert d’Arquitectura posa en valor el fons Francesc Català-Roca amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

09/06/2022 Arxiu Fotogràfic

L’Any Francesc Català-Roca ha multiplicat l’interès per la figura i obra d’un dels fotògrafs més importants del nostre país. Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, i aprofitant la celebració del centenari del seu naixement, el Centre Obert d’Arquitectura posa en valor el fons de Francesc Català-Roca, que es conserva a l’Arxiu Històric del COAC.

Desenes d’imatges i objectes del fotògraf cedides per l’Arxiu Històric formen o formaran part d’activitats i exposicions arreu del país. El passat mes de gener, el Museu d’Història de Catalunya va inaugurar la mostra ‘Els Català, fotògrafs d’un segle’, amb una seixantena d’imatges seves i just la setmana passada també va obrir les portes una gran retrospectiva sobre la figura i obra de Català-Roca a Madrid que porta per títol ‘Català-Roca. La lucidez de la mirada’.

‘La Galeria’ de Sant Cugat del Vallès ha organitzat per aquest mes de juny una mostra amb venda d’imatges de Català-Roca, mentre que al juliol, a Palafrugell, i en el marc de la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, s’inauguraran dues exposicions més. 

Entre altres activitats, també hi figuren una mostra a la Nau Gaudí de Mataró la propera tardor i diverses activitats a la llibreria Blanquerna de Madrid, així com una conferència a Alcalá d’Henares.

El COAC també li dedicarà una exposició, el proper mes d’octubre, ‘Arquitectures sense pedigrí’, que se centrarà en les instantànies que el fotògraf va prendre d’elements arquitectònics anònims durant els seus viatges.

Referència en conservació del patrimoni arquitectònic

L’Arxiu Històric del COAC té dipositats els fons de més de 180 arquitectes, dels quals es conserven més de dos milions de documents que permeten recórrer la història de l’arquitectura catalana moderna i contemporània, des d’Elias Rogent fins als MBM, passant per Domènech i Montaner, entre molts altres. En el camp fotogràfic, el fons F. Català-Roca, així com el d’Oriol Maspons o Lluís Casals i les nombroses col·leccions de fotògrafs de prestigi com Leopoldo Pomés, Manolo Laguillo, Rosa Feliu i tants d’altres, contribueixen a fer de l’Arxiu Històric, un dels arxius de fotografia d’arquitectura més importants de l’Estat.

El repte, la digitalització dels fons

Posar a l’abast de la ciutadania i el col·lectiu de col·legiats tot aquest patrimoni és un dels reptes de l’Arxiu Històric. Amb milers de documents consultables a la base de dades Flora i al portal arquitecturacatalana.cat, l’Arxiu busca donar a conèixer i posar en valor la tasca dels arquitectes catalans i el paper de l’arquitectura en la construcció de la societat actual.