Seixanta imatges i desenes d’objectes de Català-Roca, a l’exposició “Els Català, fotògrafs d’un segle”

Panoràmica de Barcelona © Fons Francesc Català-Roca. Arxiu Històric del COAC Panoràmica de Barcelona © Fons Francesc Català-Roca. Arxiu Històric del COAC
18/01/2022 Arxiu Fotogràfic

L’Arxiu Històric del COAC ha cedit material del fons Francesc Català-Roca per a l’exposició ‘Els Català. Fotògrafs d’un segle’ que organitza l’Arxiu Nacional de Catalunya al Museu d’Història de Catalunya.

Es tracta de seixanta imatges del fotògraf català que recorren totes les etapes de la seva trajectòria, des del blanc i negre fins al color. S’hi poden veure algunes de les fotografies que més s’han popularitzat com els ‘Senyorets de la Gran Via’, el ‘Monument a Colom’ o ‘La Gitaneta’, així com d’altres de menys conegudes.

A més a més, la mostra també recull objectes que Català-Roca va utilitzar com ara càmeres i estris de laboratori, així com algun cartell o una llibreta d’apunts en la qual el fotògraf descrivia com s’imaginava les instantànies de toreig que volia fer.

Un recorregut a la fotografia del segle XX

L’exposició ‘Els Català. Fotògrafs d’un segle’ es pot visitar entre el 19 de gener i el 25 de setembre de 2022 al Museu d’Història de Catalunya. A banda de l’obra de Francesc Català-Roca, la mostra narra la història del seu pare, Pere Català-Pic, i del seu germà, Pere Català-Roca, fotògrafs també reconeguts i que van marcar una època, a més a més de dedicar un petit espai a la seva germana, Maria Àurea Català-Roca, qui durant molt temps es va ocupar de les tasques de retoc de les imatges de Català-Pic.

En total, es poden veure un total de 180 fotografies dels tres artistes, 60 de cadascun, organitzades segons quan, qui, què, com, on i per què, categories que serveixen per exposar des de retrats fins a tècniques fotogràfiques, passant per imatges de caire més social.