PRESENTADA LA PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS PER A LA COMMEMORACIÓ DE L’ANY CATALÀ ROCA

17/03/2022 Arxiu Fotogràfic

Aquest dijous, 17 de març de 2022, la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la comissària de la commemoració, Laura Terré Alonso, i el fill de Franscesc Català – Roca, Andreu Català Pedersen, han presentat la programació d’activitats per a la commemoració de l‘Any Català – Roca que s’esdevindrà fins l’any 2023. L’objectiu és posar en valor la persona i obra de Francesc Català – Roca, recuperar i divulgar la memòria d’aquest fotògraf universal, així com recordar la seva empremta en el patrimoni col·lectiu català.

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) té un paper destacat en aquesta commemoració perquè conserva el fons del fotògraf des de l’any 2007 gràcies a un conveni amb la família. Més de 200.000 negatius en diversos formats, la majoria en blanc i negre: 17.000 fulls de contacte i 200 publicacions en les que va participar, formen part d’aquest fons d’imatges. Cal destacar que des de la seva entrada al COAC hem fet difusió del fons a través de tots els nostres canals i hem participat en més de 300 exposicions.

L’acte d’obertura tindrà lloc aquest dissabte, 19 de març de 2022, a Valls, dia en què tot just es compliran cent anys del fotògraf vallenc. En aquesta ocasió es farà la descoberta de la placa commemorativa a la casa on va néixer i s’obrirà al públic l’exposició ‘Autoretrats de Francesc Català-Roca’ al Museu de Valls. L’inici de l’Any coincideix amb l’exposició que acull actualment el Museu d’Història de Catalunya: ‘Els Català, fotògrafs d’un segle’ una gran mostra que aprofundeix en el llegat de la nissaga formada pel mateix Francesc, el seu pare Pere Català i Pic, i el seu germà Pere Català i Roca

A partir d’aquesta gran mostra s’organitzaran diverses exposicions, conferències, projectes educatius i altres activitats amb l’objectiu de fer arribar l’obra de Francesc Català-Roca arreu del territori. En aquest sentit, s’organitzarà una retrospectiva sobre la figura de l’artista i la seva vinculació amb l’arquitectura el proper mes d’octubre de 2022 al Centre Obert d’Arquitectura. Pròximament més informació.

Consulteu el calendari d’activitats a través del següent enllaç: https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2022/anyfrancesccatalaroca/inici/

 

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) fou fill del també fotògraf Pere Català i Pic que el va introduir en el món de la fotografia, juntament amb el seu germà Pere Català-Roca. Va col·laborar amb diverses publicacions entre les quals destaquen Destino, Gaceta Ilustrada o La Vanguardia, així com realitzant fotografies per a cartells cinematogràfics. S’inicia en fotografia i il·lustració industrial, i plasma paisatges naturals i urbans, etnografia i retrats artístics. Va realitzar la primera exposició individual el 1953 a Barcelona. Català- Roca és també conegut per il·lustrar nombrosos llibres i reportatges amb fotografies artístiques.