L’ARXIU HISTÒRIC del coac CEDEIX material per a l’exposició ‘català roca. la lucidez de la mirada’ a madrid

Autor: F. Català-Roca. Gran Via. Madrid, c- 1952-53 © Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
05/06/2022 Arxiu Històric

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha cedit material referent a Francesc Català Roca per a l’exposició ‘Català-Roca. La lucidez de la mirada’ que té lloc a la Sala Águila de Madrid, del 2 de juny 2022 al 18 de setembre 2022, amb motiu de l’Any Català Roca. Aquesta ret homenatge a Francesc Català-Roca (Valls, Tarragona, 1922-Barcelona, 1998), al centenari del seu naixement, reivindicant-ho com una de les figures fonamentals de la fotografia humanista documental de la postguerra espanyola; el pare de la generació que va renovar el llenguatge fotogràfic i un referent per a la generació posterior.

En concret es tracta de 81 imatges de diferents mides, 14 peces a vitrines (2 càmeres fotogràfiques de Català-Roca, 6 llibres de la seva biblioteca particular publicats amb les seves fotografies, medalla de bronze al mèrit turístic, diploma de la Creu de Sant Jordi que li va atorgar la Generalitat l’any 1992, 3 àlbums de fulls de contactes i el carnet de l’Associació de Premsa), 2 documentals que es visualitzen en una pantalla a l’exposició de la realització del mural d’Osaka 1970 de Miró amb Artigas i de la pintura mural al pavelló d’Osaka de Miró, ampliació de fulls de contacte de 4 fulls de contacte a color dels viatges de Català-Roca a Nova York i  21 imatges per a il·lustrar la cronologia mural. A més, junt amb aquesta exposició s’ha editat un catàleg amb més de 200 imatges.

La mostra, comissariada per Oliva María Rubio, ha estat organitzada per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Comunitat de Madrid en col·laboració amb PHotoEspaña.

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) compta amb més de 2.000.000 de documents, i cedeix documentació per a exposicions i mostres amb l’objectiu de divulgar l’obra i figura dels arquitectes que formen part dels seus fons.