L’arquitectura entra a les aules de 80 centres educatius amb 260 tallers

18/05/2022 Aprèn

Aquesta quarta edició d’Arquitectura a les aules que s’ha celebrat del 5 al 15 de maig el marc del Festival d’Arquitectures, ha comptat amb més de 260 tallers que han arribat a gairebé 7000 alumnes.

L’objectiu dels tallers és que els infants i joves apliquin i utilitzin coneixement que ja han adquirit en diferents àmbits competencials (artístic, matemàtic, coneixement del medi, etc.) en un entorn que ens envolta de manera quotidiana: el de l’arquitectura.

També apropar l’ús d’eines, instruments i mitjans propis de l’arquitectura als infants i joves dels diferents nivells educatius. Cicle inicial o mitjà de primària: activitats més manipulatives i experimentals. Etapes superiors: obtenir productes acabats mitjançant l’ús de la tecnologia o incorporar sessions de pensament crític i debat.

Enguany la varietat ha anat des d’una gimcana modernista al Parc Güell passant per la construcció de maquetes a escala 1:20 per a renaturalitzar els patis d’alguns instituts i en algun cas s’han dissenyat i realitzat umbracles amb materials reciclats construïts pels mateixos joves. Fins i tot, també hi ha hagut un parell de tallers on relacionaven l’arquitectura amb les matemàtiques i un taller que de construcció de refugis per a animals amb materials naturals i reciclats.

Molts dels tallers que s’han realitzat  tenen relació amb la salut i el benestar, com els que han fet un treball d’investigació de les característiques que identifiquen el so i conscienciar-los de les implicacions per al nostre benestar. O bé fer mosaics a partir de colors que fan sentir bé a l’alumnat. O en altres casos s’ha fet reflexionar a l’alumnat sobre “si som conscients que l’arquitectura respon a les necessitats de les persones. I que sovint hi ha necessitat d’elements de mesura per pensar i dissenyar qualsevol objecte” i també s’ha conscienciat de l’accessibilitat i de com l’arquitectura pot ajudar o dificultar la vida quotidiana de persones amb diversitat funcional.

Les valoracions que ens arriben són molt positives, per part dels arquitectes ens parlen d’experiència estimulant i engrescadora i alguns docents ens diuen que els ha canviat la percepció de l’arquitectura. Amb  el taller han vist que l’arquitectura permet redissenyar espais que pensin en tothom, en una altra escola ens ha fet arribar que l ‘alumnat ha après noves dimensions de l’arquitectura, com l’estudi de l’accessibilitat i el confort ambiental. I també que l’arquitectura ajuda a que alumnes puguin dimensionar els problemes de la ciutat i la seva complexitat. Tot plegat ens anima a continuar el projecte l’any que ve.