13/01 -
14/03

L’Àlbum de l’Arquitecte. Iñaki Bergera. Siza a Panticosa: poètica de l’abandonament

Més informació

Exposició . Olot

Organitza

COAC

Lloc

Sala d'exposicions
Avinguda Onze de Setembre, 13
Olot

Horari

Dijous i divendres, de 9 a 14 h

Preu

Gratuït

Iñaki Bergera © Iñaki Bergera
Més informació

L’any 2001 l’arquitecte Álvaro Siza va rebre de la constructora promotora Nozar l’encàrrec de projectar un Centre d’Alt Rendiment Esportiu al Balneari de Panticosa, privilegiat enclavament del Pirineu aragonès situat a 1650 metres d’altitud. Dissenyat per esmorteir l’impacte visual en el territori -gràcies a la ubicació d’una gran part del programa a nivell de soterrani i a les seves cobertes planes enjardinades-, la potent i fragmentada volumetria resultant dialoga amb la sobrietat i el dinamisme dels espais interiors tensionats sempre per la presència de la llum. La història del projecte va tenir un final amarg i lamentable quan el 2008, tot just unes setmanes abans de finalitzar les obres, la promotora va fer fallida arrossegada pel terratrèmol global de la crisi financera i la inconsciència de les dinàmiques especulatives. L’edifici de Siza va quedar a la voluntat de la intempèrie del temps i de l’acció natural.

Des de l’any 2011, Iñaki Bergera ha fotografiat deteriorament del Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Panticosa, preservant la identitat que singularitza el seu llenguatge, el qual es pot veure en aquesta exposició a través de 10 fotografies de gran format. Va resultar que lluny d’entrar en conflicte, l’arquitectura varada d’Álvaro Siza al Balneari de Panticosa participa d’un estrany i intens vincle amb el territori i el paisatge que remet a una nova poètica de l’abandonament. Presisament, l’abandonament de projectes arquitectònics que deriven en deteriorament i anticipen la ruïna, és un dels assumptes centrals que preocupen i ocupen l’atenció d’Iñaki Bergera qui, al llarg de la seva trajectòria, ha realitzat el registre visual de les cicatrius que retallen el territori; de les marques que, per causes alienes, assenyalen una pugna amb l’arquitectura.

Iñaki Bergera

És professor titular a la Universitat de Saragossa. Becat per la Fundació 'la Caixa', es va graduar amb premi extraordinari en el Master in Design Studies de Harvard University (2002). Ha estat investigador principal del projecte "Fotografía y arquitectura moderna en España" i comissari de dues exposicions sobre el tema al Museu ICO de Madrid (PHE 2014 i PHE 2016). 

Autor i editor de més d'una vintena de llibres, té una àmplia producció científica d'articles i ponències internacionals. El 2001 va realitzar estudis de fotografia a la School of Visual Arts de Harvard i, des d'aleshores, ha desenvolupat un treball fotogràfic personal al voltant de les relacions entre fotografia, arquitectura i espai urbà i natural, plasmat en diverses exposicions individuals com América, paisaje urbano (2006), A Tale of Two Cities (2008), En el paisaje (2010), Twentysix (Abandoned) Gasoline Stations (SCAN Tarragona 2014, PHE 2015 i MUN 2018) i Empty Parking Spaces (2019)  i en col·lectives com La creación del paisaje contemporáneo (DKV-Alcobendas, 2016) o Unfinished (Bienal de Venècia, 2016).

Patrocini

El cicle L'Àlbum de l'Arquitecte és possible gràcies a les empreses que donen suport a la Demarcació de Girona del COAC: Jung, com a patrocinador principal; Brancós Ceramics, Compac, iGuzzini, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Arquia, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, IRSAP, Plantalech, Tendències Girona i Vidresif, com a col·laboradors.

Mesures Covid-19

L'exposició compleix totes les mesures d’higiene i seguretat d’acord amb la normativa sanitària vigent. 

Propers esdeveniments

Totes les activitats