MÉS DE 24.000 INFANTS I JOVES GAUDEIXEN DELS TALLERS D’ARQUITECTURA A LES AULES DES DE 2019 

Taller de l'arquitecta Cristina del Pozo (Mur d'aigua)
26/04/2023 Aprèn

Durant la Setmana d’Arquitectura, que se celebra entre el 4 i el 14 de maig, la Demarcació de Barcelona impulsa 300 tallers d’Arquitectura a les Aules a centres educatius de la província de Barcelona. Així, més de 8.000 infants i joves de primària i secundària entraran en contacte amb l’arquitectura a través d’aprenentatges experiencials endinsant-se en alguna d’aquestes quatre temàtiques: Repensar els espais interiors exteriors, Identitats i descoberta de l’entorn, Sostenibilitat i salut i Diversitat funcional, accessibilitat i gènere. 

Els tallers estan dirigits per arquitectes i estudiants d’arquitectura que, de manera voluntària, s’incriuen per impartir les activitats i compartir coneixements de la seva professió als centres educatius adaptats a les edats de cada alumnat. Des de l’any 2019, ja són 385 (dels quals alguns han repetit) els arquitectes que han participat en aquesta iniciativa, i 936 els tallers impartits. 

Arquitectura a les Aules va començar l’any 2019 i ja la primera edició va comptar amb la participació de 4.000 infants i joves, una xifra que any rere any s’ha anat incrementant. Es preveu que amb la suma total d’aquests cinc anys superi les 24.000 famílies. Sense comptar les 13.000 visualitzacions que van tenir els tallers online el 2020 quan Arquitectura a les Aules es va celebrar de manera telemàtica degut a la pandèmia. 

La majoria de docents dels centres educatius estan molt contents amb el projecte. De fet el 40% dels centres educatius repeteixen més d’un any. La bona acollida del projecte fa que creixi cada any en nombre de tallers i diversitat dels grups participants.  

Així, enguany s’incorporen dos grups de batxillerat de la Fundació Friends, una entitat sense ànim de lucre creada amb la finalitat d’impulsar el suport als joves amb Trastorns de l’Espectre Autista “Asperger”. La temàtica triada és Identitats i descoberta de l’entorn, per això es traslladaran al parc de la Sedeta per a dibuixar i prendre consciència de l’arquitectura que els envolta. 

Per primera vegada s’han apuntat dos grups de cicle Formatiu de Grau Superior. El segon curs d’Interiors de l’Escola Massana s’ha inscrit per aprofundir en l’arquitectura a través de la Sostenibilitat i la salut. I també el primer curs de grau mitjà de Fusteria i Moble a l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà, també al taller de Sostenibilitat i salut, que farà una introducció als conceptes de com dissenyar i construir en fusta, les característiques i propietats del material, el seu alt grau de sostenibilitat i el paper de l’economia circular. 

La col·laboració amb el programa educatiu Aprenem a la Xarxa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les seves Natur@ules, permetrà que l’Institut Manuel Vázquez Montalbán de Sant Adrià de Besòs, pugui fer un taller a l’Aula ambiental del parc el litoral de l’AMB zona de confluència de parc litoral, platja litoral i desembocadura Besòs.