El COAC col·labora en la unitat didàctica sobre Arquitectura Accessible de la plataforma Junior Report

junior report © Anna Mas
01/02/2023 Aprèn

El diari Junior Report, de La Vanguardia, va publicar el passat desembre una Unitat Didàctica sobre Arquitectura Accessible, amb materials dirigits a l’alumnat de secundària i batxillerat perquè el puguin treballar a les escoles i instituts. Tots els continguts van acompanyats d’una sèrie d’activitats dissenyades per un equip de pedagogia per tal que l’alumnat pugui treballar el tema a l’aula o de forma virtual, a més d’una guia didàctica per al professorat.

Es tracta d’unitats didàctiques gratuïtes per a tots els centres educatius i es presentaran com a tema de treball específic a les més de 70 escoles a la xarxa de revistes escolars digitals.  Així mateix, se’n farà difusió al newsletter de junior report  adreçada al sector educatiu (15.000 subscriptors) i a les seves xarxes socials.

La Unjtat Didàctica d’Arquitectura Accessible està estructurada en els següents articles: 

-Per què necessitem l’arquitectura accessible? L’accessibilitat consisteix a concebre l’entorn de la manera més empàtica i humana possible. Però, per què és important l’accessibilitat? A quins reptes s’enfronta aquest tipus d’arquitectura en el futur?

-Claus per entendre millor l’arquitectura accessible. Accessibilitat, discapacitat, usabilitat o ergonomia són alguns dels conceptes clau per entendre l’arquitectura accessible. S’analitzen diferents conceptes que ens ajuden a entendre com es poden construir ciutats amables per a tothom. 

-Edificis accessibles per a tothom. Avui dia, molts edificis encara no són accessibles per a les persones amb mobilitat, audició o visió reduïda. Malgrat això, hi ha diversos edificis accessibles que serveixen d’exemple per entendre com posar en pràctica l’accessibilitat dels espais. 

-Documentals i pel·lícules per a una societat inclusiva. Una selecció de documentals, pel·lícules i curtmetratges que ajudaran a entendre com és el dia a dia d’una persona amb discapacitat i els problemes als quals ha d’enfrontar-se a causa de les barreres que encara imposa la societat. 

-Arquitectura accessible per viure una vida plena La història de la Marta Bordas, que amb 16 anys va patir un accident de trànsit que li va causar una paraplegia i va deixar-li la part inferior del cos totalment immobilitzada. Ella utilitza l’arquitectura per eliminar barreres i obrir les ciutats a totes les persones. 

Junior Report Aula és una plataforma de recursos educatius per llegir, debatre i opinar sobre els grans temes de l’actualitat amb l’alumnat. Està dirigit a joves d’entre 12 i 18 anys. Els materials s’organitzen per àmbits temàtics i van acompanyats de guies pedagògiques per ajudar el professorat a implementar les activitats. Les Unitats Didàctiques de Junior Report tracten temàtiques molt diverses: educació mediàtica, canvi climàtic, refugiats, exploració espacial, drets de la infància… Inclouen articles de context i fitxes d’activitats per treballar l’actualitat amb l’alumnat. Les temàtiques són molt diverses: educació mediàtica, canvi climàtic, refugiats, exploració espacial, drets de la infància… Inclouen articles de context i fitxes d’activitats per treballar l’actualitat amb l’alumnat.  

D’aquesta manera, es vol apropar l’arquitectura als alumnes de secundària i contribuir així a la innovació pedagògica als centres educatius, un dels objectius del programa educatiu del COAC, l’ArquiEscolaJunior Report ja va publicar una Unitat Didàctica en col·laboració amb el COAC l’any 2020 sobre Arquitectura Sostenible.