30/03 -
19:30

La gran revolució domèstica. Dolores Hayden

Més informació

Recupera la sessió
En viu . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura
COAC

Lloc

Sala d'actes
Barcelona

Horari

A les 19.30 h

Preu

Gratuït

© Puente Editores
Recupera la sessió Més informació

Presentació del llibre La gran revolución doméstica de Dolores Hayden que aviat sortirà editat per Puente editores.

Amb la participació virtual de la mateixa escriptora, Dolores Hayden, i la presencial de les arquitectes  Zaida Muxí i Anna Puigjaner.

“D’uns pocs anys a aquesta part s’han vingut publicant nombrosos estudis sobre arquitectura i gènere, i cada vegada són més els treballs dedicats a les arquitectes i a les dificultats per a desenvolupar la seva professió pel mer fet de ser dona. Molt abans de tot això, Dolores Hayden va ser una de les primeres acadèmiques a estudiar a tot un grup de feministes estatunidencs —com Melusina Fay Peirce, Mary Livermore i Charlotte Perkins Gilman— que van fer campanya contra l’aïllament de les dones en la llar i el confinament a la vida domèstica per considerar-lo la causa fonamental de la seva posició desigual en la societat.

La gran revolució domèstica, un llibre que ha passat gairebé desapercebut als països de parla hispana, és el germen de molts dels estudis posteriors de gènere en arquitectura. Llança una necessària llum sobre els plans innovadors i les estratègies visionàries d’aquestes dones, així com sobre els seus ambiciosos objectius de socialitzar el treball domèstic i la cura dels nens. El llibre analitza les fonts utòpiques i pragmàtiques dels programes feministes per a la reorganització domèstica i de quina manera s’entremesclen amb els conflictes de classe, raça i gènere, una història d’una tradició intel·lectual poc coneguda que desafia les nocions patriarcals del “lloc de la dona” i del “treball de la dona”. Hayden ens mostra com la ideologia política de les feministes materialistes les va portar a dissenyar espais físics per a crear cooperatives de mestresses de casa, cases sense cuina, guarderies, cuines públiques i menjadors comunitaris.”

Moisés Puente, editor

Dolores Hayden (1945)

És arquitecta, historiadora urbana, poetessa i catedràtica emèrita d'Arquitectura, Urbanisme i Estudis dels Estats Units de la Yale University.

A més de 'La gran revolució domèstica', entre els seus nombrosos llibres cal destacar 'Redesigning the American Dream' (1984), 'The Power of Plau' (1992) i 'Building Suburbia' (2003).

Propers esdeveniments

Totes les activitats