30/03 -
26/05

Arquitectures buides

Més informació

Exposició . Tarragona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura
COAC

Lloc

Sala d'exposicions
Carrer Sant Llorenç, 20-22
Tarragona

Horari

De dilluns a divendres de 8 a 15h.
Dimarts i dijous de 15 a 18h.

Preu

Gratuït

Edifici Gesa [1975-2008] (Palma, Illes Balears) 2021 Edifici Gesa [1975-2008] (Palma, Illes Balears) 2021 © Lluís Bort
Més informació

Treball fotogràfic sobre alguns edificis i construccions abandonats al llarg del territori de l’illa de Mallorca, realitzades per l’arquitecte i fotògraf d’arquitectura Lluís Bort. Aquestes construccions, en moltes ocasions, es van erigir per a complir una funció molt concreta i amb el pas dels anys van quedar obsoletes i oblidades. Tanmateix, això no vol dir que ja no serveixin, sinó que haurien de tenir l’oportunitat de ser rehabilitades per a gaudir d’una segona vida, dotant-les amb un nou ús per als seus veïns i el seu entorn.

Tornant a l’obra fotogràfica, aquesta recull diferents tipologies constructives, des d’un hospital que van abandonar en construir un nou als afores de la ciutat; una fàbrica tèxtil mallorquina que va ser un dels motors econòmics de l’illa durant la Guerra Civil quan les tropes franquistes van bombardejar el nucli industrial de Barcelona; fins al celler de vi més gran de l’illa que en els anys 90 va tancar després de 4 ampliacions.

En el projecte es presenta cada edifici com una joia arquitectònica sobre un cel blau intens i degradat que permet reflectir la bellesa de cadascun d’ells. Cerca posar en valor aquestes construccions que van ser molt importants per a la història de Mallorca, i que en moltes ocasions es situen en localitzacions privilegiades, on tindrien moltes garanties d’èxit si es convertissin en nous equipaments per a les ciutats.

Aquest projecte fotogràfic va començar en 2019 i cal assenyalar que des de llavors en alguna de les construccions fotografiades s’han iniciat treballs d’adequació, que esperem que permetin recuperar l’edifici i enriquir la ciutat amb noves ofertes culturals. Amb tot això, aquest treball vol mostrar l’oportunitat de rehabilitació d’aquestes arquitectures estratègiques i abandonades del territori mallorquí per a nous usos com a museus, sales d’exposicions o casals de barri, entre altres.

Lluís Bort és arquitecte i fotògraf d’arquitectura i la seva vida sempre ha estat lligada al món de la fotografia. Va començar formant part de l’agrupació de fotografia L’art de la llum de Onda (Castelló). En ella va realitzar els seus primers concursos fotogràfics, exposicions i va obtenir diversos premis al llarg dels anys. Actualment, també està vinculat a la docència impartint cursos de Fotografia d’Arquitectura i Paisatge en el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears.

 

Propers esdeveniments

Totes les activitats