11/03 -
19:00

Dia de la dona / Pràctiques feministes a l’arquitectura espanyola recent. Igualitarismes i diferència sexual

Més informació

Segueix la conferència
Conferència . En línia

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

En línia

Horari

19 h

Preu

Gratuït

©Ana Amado Photography
Segueix la conferència Més informació

A través de tres apartats lligats a un enteniment de les dones com a subjecte històric, a la perspectiva de gènere i a la qüestió de la feminitat, aquesta xerrada a càrrec de l’arquitecta Lucia C. Pérez Moreno, analitzarà diferents pràctiques feministes des de posicions igualitàries i de la diferència sexual que tenen una presència excel·lent en l’arquitectura espanyola recent. L’objectiu és organitzar-les en aquestes tres maneres diferents sense excloure unes de les altres per comprendre els estudis de gènere i l’arquitectura des del pensament feminista.

L’arquitectura com a disciplina tècnica i humanista
Lucia C Pérez-Morena tracta l’arquitectura com a disciplina tècnica i humanística que fa dècades que fa eco de la teoria feminista a través d’investigacions acadèmiques, pràctiques docents i professionals que prenen als estudis de gènere i als diferents tipus de feminismes com a punts de partida per fonamentar teòricament una visió transcendental i idealista de la societat que abstrau les diferències entre les persones. Aquestes pràctiques feministes tenen la finalitat de proposar noves maneres d’apropar-se a la professió i de connectar-la, des de posicionaments materialistes, a la realitat vital de les societats en les quals vivim.

Lucia C. Pérez Moreno

És professora Titular de Composició Arquitectònica a la Universitat de Saragossa i investigadora en el seu Institut de Patrimoni i Humanitats (IPH). És Doctora en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Madrid (2013). Té estudis de Màster per Columbia University (2008, Nova York, EEUU) i de postgrau per l’Aalto University (2004, Hèlsinki, Finlàndia). És arquitecta per la Universitat de Navarra (2003, Premi Fi de Carrera, Premi Nacional d’Estudis Universitaris). A més, compta amb estudis en Filosofia (2018-actualitat, Universitat de Saragossa), el que l’ha portat a especialitzar-se en arquitectura  i pensament feminista.

Actualment, està a càrrec d’un projecte d’investigació MoWo “Mujeres en la cultura de la arquitectura postmoderna espanyola, 1965-2000”, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya (2019-2022). Aquest projecte documenta les contribucions de dones arquitectes a l’entorn construït i analitza la diferència de la seva mirada femenina. El seu equip d’investigació està format per 24 investigadors i investigadores de vuit universitats espanyoles És coordinadora científica de la sèrie de trobades “Perspectivas de genero en la arquitectura” així com editora dels llibres associats a ells i publicats per l’Editorial ABADA. El 2021 va ser premiada amb el “Premio Aragón Investiga – “Celia Amorós”, el qual reconeix l'excel·lència a la Investigació amb perspectiva de gènere. També és membre d'AMIT (Associación de Mujeres Investigadora y Tecnólogas”, AECA (Associación Española de Críticas de Arte), PMAC (Plataforma de Mujeres en el Arte Contemporáneo) y EAHN (Red Europea de Historia de la Arquitectura).

Propers esdeveniments

Totes les activitats