21/12 -
18:30

Els Palaus del Gattopardo

Més informació

Inscriu-t'hi
Conferència . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

sala d'Actes
Plaça Nova 5, 1a planta
Barcelona

Horari

A les 18.30h

Preu

Gratuït

© Isa Vega
Inscriu-t'hi Més informació

Res en Luchino Visconti és casual. Un cineasta que col·loca roba d’època dins dels armaris per recolzar els actors en el seu treball de personatge, encara que la càmera no acabi filmant aquelles peces, és un director que escull molt bé les seves localitzacions i treballa sobre certeses.
És per això que els tres palaus del film ‘Il Gattopardo’ tenen, cadascun d’ells, un acurat treball de localització i caracterització per la versemblança amb els referents de la novel·la en la que s’inspira i en els referents aristocràtics de l’autor, Giuseppe Tomaso di Lampedusa, establint un diàleg a tres nivells que li dona veritat. Luchino Visconti, un cineasta també aristòcrata, respecta i subratlla aquesta condició del relat que s’explica.
A l’inici del film, ens situem al palau que la família té a les afores de Palermo, a San Lorenzo ai Colli, després degut a les batalles de Garibaldi a Palermo, la família es trasllada al palau en el teòric poble de Donnafugata i al final del film, quan ha passat el perill, la família torna a Palermo i son convidats a una festa en un altre palau aristòcrata, que serà la presentació oficial de la nova parella, amb el ball que va fer tan famós el film.

La xerrada, a càrrec de l’arquitecta Isa Vega, explica aquesta relació mitjançant fotografies actuals dels diferents palaus contrastades amb els fotogrames el film i els referents de la novel·la i de l’autor. També a través dels plànols dels palaus i de cartografia històrica així com dels elements de direcció artística que creen, manipulen o posen en valor els palaus base per transmetre la mirada d’un director gens usual.

Aquesta sessió es realitza en el marc de la projecció de Il Gattopardo a la Filmoteca de Catalunya el 15 de desembre a les 19.30h. Si vols assistir-hi gratuitament inscriu-te aquí. INSCRIPCIONS TANCADES

Isabel Vega Ainsa

Arquitecta per l’ETSAV 1996 (Escola Técnica Superior d’Arquitectura del Vallès).
Inicia la seva activitat amb despatx professional l’any 1997. L’estudi està especialitzat en diversos projectes d’espai públic i edificació i els darrers anys en projectes territorials i urbans sobre gestió sostenible de l’aigua i aplicació SUDs i assessorament tècnic en aquest camp.
Compagina la seva activitat professional amb la docència i la recerca. Des de 2009 és professora associada del departament de Tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC a l’Escola Técnica Superior d’Arquitectura del Vallès. ETSAV
Des de l’any 2017 es professora a la Università degli estudi di Enna Kore en Sicilia, col·laborant en la Lauree magistrali a ciclo unico quinquennale. Architettura.
Consumidora habitual de cinema des de petita, per vocació familiar, de diferents gèneres cinematogràfics, cinèfila declarada i defensora del cinema com a eina d’aprenentatge per a la identificació dels elements que defineixen i transformen les atmosferes, ambients i caràcter dels espais arquitectònics.
Des del 2010 organitza un cine fòrum mensual plantejat com a laboratori de reflexió transversal amb amics de disciplines diverses amb el fil conductor de les eines audiovisuals para la transmissió de les idees.
Des del curs 2017-2018 coordina un cine fòrum setmanal a la universitat (ETSAV) amb fins pedagògics i obert a la participació de la resta de la comunitat educativa de l’escola, professorat i alumnat, vinculat a diferents assignatures i amb temàtiques variades segons l’interès. El visionat es sempre en VOS.
L’estreta relació amb Sicília, la professió d’arquitecta i la passió per el cinema van propiciar l’interès per la recerca sobre el Film de Il Gattopardo, la novel·la en la s’inspira i els espais i llocs de Sicília que la van fer possible, aprofitant la efemèride de los 60 anys de la Palma d’Orro de Cannes (1963-2023).

Actualment cursant els estudis de Doctorat, en la línia de projectes arquitectònics al voltant de les eines de transformació d’espais per a la generació d’atmosferes, amb el film de Il Gattopardo com a exemple referent.

Propers esdeveniments

Totes les activitats