Domènech i Montaner: recomanacions de la biblioteca

11/07/2023 Biblioteca

Fins al 17 de setembre de 2023 es pot visitar l’exposició El Llegat de Domènech i Montaner al Centre Obert d’Arquitectura, on es pot gaudir dels plànols i obres arquitectòniques de l’arquitecte català, com també de les seves obres editorials altament ornamentades.
Aprofitant aquest esdeveniment i el centenari de la seva mort, compartim des de la Biblioteca COAC un llistat breu de lectures més actuals sobre l’arquitecte modernista i algunes de les seves obres:
• Lluís Domènech i Montaner: una visió des del segle XXI de Lluís Domènech Girbau (2023) (Visualitza’l al catàleg)
• Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) : obra arquitectònica raonada (2015-2016) (Visualitza’l al catàleg)
• La Casa Agustí: Lluís Domènech i Montaner de Pere Casajoana (2023) (Visualitza’l al catàleg)
• Hospital de Santa Creu i Sant Pau: el projecte (2022) (Visualitza’l al catàleg)
• Revista Domenechiana (últim número del setembre 2022) (Visualitza’l al catàleg)
Cal recordar que la Biblioteca COAC custodia la Biblioteca personal de Domènech i Montaner que recull des de llibres tècnics de construcció i textos teòrics d’arquitectura, fins a volums dedicats a heràldica, guies de viatge, hospitals, edicions pròpies, etc.
D’entre elles se’n pot destacar les obres dedicades a l’excursionisme científic, com ara L’Excursionisme cientifich (Centre Excursionista de Catalunya, 1902) o la publicació de Jean-Auguste Brutails L’art religiós en el Rosselló (1901) com a obra investigació sobre l’arquitectura romànica catalana.
No es poden ometre les obres alemanes Anlage und Bau der Krankenhäuser (Jena, 1896) i Handbuch der Architektur (Darmstadt, 1890) de temàtica hospitalària i utilitzades per l’estudi de les últimes innovacions arquitectòniques i higienistes en hospitals per la seva futura projecció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Finalment, també destacar-ne els llibres Dictionnaire raisonné de l’architecture de Viollet-le-Duc (París, 1858), que va inspirar a diferents arquitectes del moment com Puig i Cadafalch i Gaudí, i el llibre Japan: its Architecture, Art, and Art manufactures (Christopher Dresse, 1882) deixant constància de l’interès i influència que van tenir les arts decoratives japoneses a Domènech i Montaner.
Per a més informació sobre la Biblioteca Domènech i Montaner, us recomanem la lectura de l’article “La biblioteca d’un arquitecte: els llibres de Lluís Domènech i Montaner” de David Ferrer i Manuel del Llano publicat a Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme N. 249 (Primavera 2006).