22/06 -
17/09

El llegat de Domènech i Montaner

Més informació

Exposició Col·leccions . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Plaça Nova 5
Barcelona

Horari

de dilluns a dissabte de 10 h a 20 h
diumenges i festius de 10 h a 15 h

Preu

Gratuït

Amb el suport de

Patrocinadors

© Arxiu Històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Més informació

El llegat documental de Lluís Domènech i Montaner (1849 – 1923), que es conserva a l’Arxiu del COAC des de l’any 2000 i que inclou la biblioteca i l’arxiu de l’arquitecte, és representatiu d’una època caracteritzada per l’àmplia presència cultural pública dels arquitectes, entre els quals Lluís Domènech destaca per la seva transversalitat disciplinar, expressada en la pràctica de l’arquitectura, la política, l’heràldica i l’art romànic català. L’arquitectura i la política constitueixen la presència pública de Domènech, mentre l’heràldica i el romànic són les eines amb què compta per elaborar un discurs coherent sobre la identitat de Catalunya.

El desplegament d’aquesta transversalitat no és uniforme en el temps: una primera etapa, de fronteres imprecises, és la denominada ECLECTICISME en què Domènech supera l’herència historicista de l’arquitectura del segle XIX. En la segona etapa l’arquitecte entra de ple en la PLENITUD, representada bàsicament pels dos edificis patrimoni de la Humanitat, el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau. En la tercera etapa s’explica la plena implicació de Domènech en la TRANSVERSALITAT de les diverses disciplines que va conrear, amb la presència constant de l’ornamentació. Aquestes etapes són les tres parts en què s’estructura l’exposició.

Acte inaugural, dijous 22 a les 19 h amb la participació de Borja de Riquer, catedràtic emèrit de la Autònoma i actual president de la Acadèmia de Bones Lletres.

Comissariat

Lluís Domènech i Girbau

Activitats relacionades

Totes les activitats