18/10 -
07/01

Fernando Higueras. Des de l’origen

Més informació

Exposició Col·leccions . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Sala Altell i espai Picasso
Plaça Nova 5
Barcelona

Horari

de dilluns a divendres de 10h a 20, dissabtes de 10h a 15h i diumenges tancat

Preu

Gratuït

Patrocina

Fernando Higueras © Fundación Fernando Higueras
Més informació

Retrospectiva sobre la figura i obra de Fernando Higueras que presenta una selecció de dibuixos, documents, fotografies i maquetes de l’arquitecte que, tot i no tenir cap projecte realitzat a Catalunya, va donar el seu fons documental a l’Arxiu Històric del COAC.

La mostra, produida per la fundación ICO i inaugurada a la seu del Museu ICO a Madrid l’any 2019, i després d’itinerar per diferents punts d’Espanya, arriba a la seu de Barcelona del Centre Obert d’Arquitectura on s’incorporen també una selecció de documents originals.

Acte inaugural, dimarts 18 d’octubre a les 19h.

Fernando Higueras

Fernando Higueras pertany a la promoció CX 1954-1959 de l’Escola d’Arquitectura de Madrid.Aquests estudiants arribaven amb la il·lusió de desenvolupar la seva professió en un país on hi havia molt per fer i innovar; una Espanya cada cop més oberta al desenvolupament i al benestar.

Fernando Higueras és un arquitecte que s’apropa als moviments pictòrics d’avantguarda quan desenvolupa la seva obra. El desencofrat del seu projecte final de carrera n’és un exemple: «ruixava l’encofrat amb gasolina prenent-li foc i intentant l’aproximació a tot allò abstracte». Com que havia tingut una polifacètica formació artística de la qual no es desvinculava a l’hora de presentar les seves propostes, la vessant artística és intrínseca en ell i li costa deslligar-se d’aquesta contínua presència. El seu caràcter i la seva intuïció li permetien passejar-se per les múltiples disciplines que dominava i treure diferents conclusions de cada una, però sense desvincular-se’n de cap especialment.

Passaran anys fins que separi les diferents matèries, malgrat que perdi en algun sentit aquesta estètica tan impactant en favor d’una altra més reflexiva, racionalista i convencional, però on manté la complexitat profunda de les seves geometries habitades. Gràcies a aquesta diversitat i als seus recursos d’expressió, la seva obra es va diferenciant clarament de la dels seus coetanis des de l’inici de les seves propostes. Al Refugi a l’alta muntanya comença a investigar al voltant de la potencialitat del cercle, la presència i les variacions del qual seran una constant al llarg de la seva obra. Projectes com el del final de carrera, el Teatre Infantil, Residències per a artistes i, culminant aquesta primera etapa, l’edifici del Centre de Restauracions Artístiques, Premio Nacional de Arquitectura de 1961, evidencien aquesta forma de fer. Projectes i propostes que donaran lloc a les seves primeres construccions, l’edifici per a Unión Previsora, la Casa Lucio Muñoz, la Casa Manrique, la Casa Arche i el Colegio Estudio, unes primeres obres que ja contenen la genètica de la seva inconfusible arquitectura.

Malgrat l’enorme influx que la seva obra va exercir en determinades etapes, tant en el panorama nacional com en l’internacional –amb successives referències i números monogràfics en revistes nacionals como Hogar y Arquitectura y Nueva Forma o la japonesa a+u, GA, GI, etc., així com els articles consagrats en successius números de revistes com L’Architecture d’Aujourd’hui–, Higueras no ha rebut en les últimes dècades, incomprensiblement, l’atenció que mereix. Aquesta exposició, «Fernando Higueras, des de l’origen», vol cobrir aquesta carència mitjançant la presentació tant de la seva amplíssima obra, dividida en sis períodes temporals, com de la seva polifacètica figura creadora.

Comissariat

Lola Botia

Propers esdeveniments

Totes les activitats