Aprovada la constitució de l’Arxiu Històric del COAC com a secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya

26/07/2022 Arxiu Històric

El plenari del Consell Nacional d’Arxius i Gestió Documental ha acordat aquest juliol la constitució de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes (COAC) com a secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya en el marc de l’aprovació del Pla d’Arxius 2030.

Després d’integrar-se al Sistema d’Arxius de Catalunya el passat mes de febrer, l’Arxiu Històric del COAC, un dels centres de documentació sobre arquitectura més importants d’Europa, que conserva més de 2.000.000 de documents procedents dels fons de 180 arquitectes, fa un nou pas endavant per entrar a formar part del l’Arxiu Nacional de Catalunya.

La constitució final està previst que es dugui a terme durant la propera tardor i l’objectiu final és posar a l’abast de tothom un fons que forma part del patrimoni documental català i que és imprescindible per al coneixement de la història del nostre país.

 

Un arxiu amb més de 2 milions de documents

L’Arxiu Històric compta amb plànols, cartografia, esbossos, dibuixos, publicacions, fotografies, correspondència i arxius audiovisuals, els quals formen un conjunt excepcional que permet recórrer la història de l’arquitectura del nostre país des dels temps de la Renaixença fins als nostres dies. S’hi conserven fons com el del GATCPAC, Elias Rogent, Lluís Domènech i Montaner, MBM, Manuel de Solà-Morales, el Grup R o Óscar Tusquets i Lluís Clotet, entre molts d’altres.

A l’Arxiu Històric del COAC també hi ha dipositat un important fons fotogràfic construït a partir del treball de Francesc Català-Roca, Oriol Maspons o Leopoldo Pomés.

La documentació és consultable per professionals i ciutadania i, en els últims anys, també ha nodrit desenes d’exposicions d’importants museus nacionals i internacionals com el MACBA, el CCCB, el Musée d’Orsay o el MoMA de Nova York.

 

Les seccions de l’Arxiu Nacional

Com a institució arxivística, l’Arxiu Nacional de Catalunya és un important prescriptor de polítiques d’arxiu i patrimoni documental. Des de 2019, ofereix a grans arxius privats d’abast nacional la possibilitat de constituir-se com a seccions dependents, com en el cas del COAC. Mitjançant la figura de les seccions, es vol facilitar l’accés a la informació i la gestió documental dels arxius privats, que, per les seves característiques, sovint tenen dificultats per donar a conèixer els seus fons o són desconeguts per la ciutadania i per l’Administració de la Generalitat.

Així mateix, la integració comporta la sortida conjunta a la xarxa de la descripció i la reproducció digital dels documents a través del portal Arxius en Línia, que dona accés a tots els fons i documents dels arxius de la Generalitat de Catalunya.