Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Millorem Arquitectura a les Aules formant els arquitectes que faran els tallers als centres educatius
Arquitectura a les Aules, el programa de tallers als centres educatius que té com a objectiu apropar la figura de l’arquitecte a la societat, celebra enguany la seva quarta edició. Aquesta tindrà lloc dins la programació del Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona que se celebrarà del 5 al 15 de maig i comptarà amb la participació de 80 centres educatius i 125 arquitectes a la província de Barcelona.
Així, amb la idea de donar continuïtat i de millorar els tallers impartits fins a la data, es va impulsar des de la Demarcació de Barcelona de COAC els dies 23 i 25 de febrer la organització d’un seguit de dinàmiques per formar els arquitectes que hi participen, dotant-los d’eines i recursos pedagògics per impartir els seus coneixements.
Aquestes jornades van estar impartides per la coordinadora de continguts de l’ArquiEscola, l’arquitecta Mariona Genís, i el pedagog Jordi Vivancos, qui té una sòlida trajectòria en el Departament d’Educació de la Generalitat. En la primera part, es van exposar nocions pedagògiques sobre les teories de l’aprenentatge; mentre que en la segona, la dinàmica va donar lloc a la pràctica treballant en grup propostes de tallers experiencials, que finalment van ser posades en comú per intercanviar idees i coneixements, amb l’objectiu d’aplicar aquesta mateixa estructura als centres educatius.
Enguany, els quatre eixos temàtics d’aquesta quarta edició i sobre els quals van treballar els arquitectes en aquestes sessions formatives són:
1. Repensar els espais educatius interiors-exteriors
2. Diversitat funcional-accessibilitat-gènere
3. Identitats-descoberta de l’entorn
4. Sostenibilitat-salut
L’octubre passat, el programa ArquiEscola va obtenir el segell de qualitat del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP), una comunitat de 153 entitats compromeses en la construcció d’una ciutat educadora a través de la creació i generació d’experiències educatives singulars. El 2 de març la presidenta de la Demarcació del COAC, Sandra Bestraten, va fer una presentació a la sessió plenària del consell com a nova entitat.
Arquitectura a les Aules, que forma part del programa educatiu ArquiEscola de COAC, ha arribat fins a la data a més de 9.000 estudiants a través d’uns 400 tallers, que es poden veure a la pàgina Arquitectura a les Aules 5.0. L’any 2020 la COVID-19 va obligar a reconvertir els tallers en propostes en línia, que es poden recuperar accedint a l’apartat “Aprèn” al link “càpsules online” del web del Centre Obert d’Arquitectura o bé al canal YouTube del COAC.
En un moment tant important, que cal adaptar els edificis a l’eficiència energètica per fer front al canvi climàtic, aprorpar-nos a la societat afavoreix sinèrgies de col·laboració professional i posa en valor els amplis coneixements dels arquitectes. I d’aquesta manera s’incentiva la rehabilitació amb els Fons Next Generation.