Recull de llibres i revistes sobre la figura i obra d’Arata Isozaki

© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
10/01/2023 Biblioteca

L’arquitecte japonès Arata Isozaki ens ha deixat, el passat 29 de desembre de 2022, als 91 anys. La Biblioteca del COAC ret homenatge a la seva obra i figura amb una selecció de llibres i revistes. Us animem a consultar-la! 

“Unbuilt ; Hankenchikushi” (2001): dos volums que exposen obres i projectes projectats però no construïts des del 1960 fins al 1990. S’inclouen models, dibuixos i plànols. 

“Arata Isozaki” de Ken Tadashi Oshima i Arata Isozaki (2009): selecció més completa dels seus projectes construïts i no construïts des del començament de la seva carrera fins a l’actualitat. Conté dibuixos, serigrafies, esbossos i models de l’Arxiu de l’Oficina Isozaki, com també textos teòrics del mateix arquitecte. 

“Arata Isozaki” de Philip Drew (1983): recull obres des del 1960 al 1980 i una anàlisi teòrica de Drew sobre l’estil d’Isozaki, considerant-lo un manierista i classificant la seva obra amb un primer estil (1960-1970) i un segon estil (1970-).  

“Arata Isozaki” de GA Architect (2000): col·lecció d’obres des del 1991 al 2000 realitzades als Estats Units d’Amèrica, Espanya, Japó i la Xina amb imatges en color i plànols d’alta qualitat. 

També llibres i revistes que contenen entrevistes directes amb Isozaki, qui ens parla sobre models d’arquitectura, els objectius de les seves obres i el metabolisme japonès. 

Project Japan : Metabolism talks” (2011) 

Saper credere in architettura : trentadue domande a Arata Isozaki” (2003)

Studio talk : interview with 15 architects” (2002)

 A+U : architecture and urbanism No. 522 (2014) – “Architectural models and model Photography / interview with Arata Isozaki, Naohiko Hino and Hisao Suzuki” 

I, específicament, sobre el prestigi i valor que va aportar a la ciutat de Barcelona amb la construcció del Palau Sant Jordi que es focalitzen en l’estadi esportiu, exposant plànols i imatges d’alta qualitat de l’edifici i de la seva construcció. 

“El Palau d’esports Sant Jordi d’Arata Isozaki : els projectes” (1990), publicació de la Demarcació de Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.  

“Anillo olímpico de Montjuic Barcelona ’92 : Palau d’Esports Sant Jordi : proyecto: Arata Isozaki y Asociados España S.A” (1990) de Rafael Delgado 

 Palau Sant Jordi” (1990), guió i concepció”, d’Alfred Bosch, publicació de la COOB’92  

– Revista Croquis Año X, N. 46 (Gen. 1991), p. 4-37 “Palau Sant Jordi : Anillo Olímpico, Barcelona (1983-1990)” 

El llegat d’Arata Isozaki a casa nostra
Isozaki, que va guanyar el Premi Pritzker Architecture el 2019, deixa un gran llegat a casa nostra com són el Palau Sant Jordi, les oficines D38 del passeig de la Zona Franca, l’escultura de vidre i acer que dona accés al CaixaForum de Barcelona, el Pavelló Poliesportiu de Palafolls o el paisatgisme del Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat. 

El COAC va acollir una exposició d’Arata Isozaki coincidit amb la inauguració de l’anella olímpica. L’exposició estava centrada en l’aspecte tecnològic del Palau Sant Jordi, per resseguir i comprendre les complexitats reals d’un projecte i una obra singular des de tots els punts de vista.