29/03 -
19:00

UNBOXING THE LIBRARY. Una mirada sobre els fons de la biblioteca. La ciutat en disputa

Més informació

Inscriu-te a l'acte presencial
En viu . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Biblioteca
Carrer Arcs 1-3, 3a planta
Barcelona

Horari

A les 19 h

Preu

Gratuït

Continuen el cicle ‘Unboxing the library. Una mirada sobre els fons de la Biblioteca’, l’activitat impulsada per la Biblioteca del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) per tal de donar major visibilitat a la riquesa bibliogràfica que custodia.

En aquesta ocasió, l’arquitecta i artista visual María García Ruiz, comissària juntament amb Moisés Puente de l’exposició La ciutat en disputa, comentarà a través d’una sèrie de llibres, diferents experiments col·lectius entorn de l’habitatge social al sud d’Europa durant els anys 1949 i 1976.

La ciutat en disputa presenta una sèrie d’experiències singulars entorn de l’habitatge social que es van dur a terme en diversos moments de crisi i que van reinventar a la seva manera els paradigmes de la modernitat i de la relació entre l’arquitectura i els seus habitants. Pràctiques espacials en què les comunitats van tenir un paper fonamental a l’hora de definir el seu lloc a la ciutat i en què els arquitectes van assumir el repte de reinventar mons des de baix. Partint de la reconstrucció neorealista de la Itàlia de postguerra, passant per les propostes avantguardistes dels Poblados Dirigidos a Espanya, i fins als experiments habitacionals a què va donar lloc la Revolució dels Clavells a Portugal, aquesta exposició interpel·la les maneres en què s’entrecreuen arquitectura i conflictivitat social, posant en joc el rigor poètic del disseny, la posada en escena de noves problemàtiques sobre l’habitatge mínim, i el desig encarnat d’uns cossos situats fins aquell moment als marges de la història.

 

Unboxing the Library

Amb més de 180.000 llibres i revistes, la Biblioteca del COAC és el centre documental de referència en arquitectura, urbanisme i paisatge, un dels més importants d’Europa. Per donar més visibilitat a la riquesa bibliogràfica que custodia, la Biblioteca obre les portes a la ciutadania i incorpora una nova activitat: “Unboxing the Library”.
Periòdicament es farà una selecció de llibres fonamentals que s’exposaran als prestatges principals de la seu de la Biblioteca a Barcelona, fomentant i facilitant així la lliure consulta dels lectors de sala. Paral·lelament, i per aprofundir en la temàtica escollida en cada ocasió, es durà a terme una conferència a càrrec d’arquitectes amb experiència reconeguda en la matèria.
“Unboxing the Library” té la voluntat de difondre tant a arquitectes com a ciutadania en general el valor documental dels fons que custodia la Biblioteca i que la converteixen en un referent ineludible de l’arquitectura.

Sessions

Sessió 1: 22 de març, Japonismes, amb Igor Urdampilleta
Sessió 2: 26 d'abril, Belgues, Belgues! amb Guillermo López
Sessió 3: 21 de juny, La intervenció a Xile amb Josep Ferrando
Sessió 4: 22 de novembre, Rossi i els postrossians amb Carolina B. Estévez
Sessió 5: 14 de desembre, Llibres King Kong: gèneres, números i casos amb Anna Puigjaner
Sessió 6: 29 de març, La ciutat en disputa! amb María García Ruiz

Les sessions, que es duran a terme a la mateixa Biblioteca, són una ocasió més per gaudir de la recent adequació que s’ha fet de l’espai per restituir-lo al seu estat original, dissenyat el 1995 per l’arquitecte David Ferrer, qui va ser director de la Biblioteca i l’Arxiu Històric entre el 1976 i el 2008.

A banda de l’adequació dels espais, instal·lacions i telecomunicacions, s’ha restituït el mobiliari original, format per les prestatgeries de Gama, les llums de Santa & Cole dissenyades per arquitecte Antoni de Moragas, i les taules dissenyades ad hoc per a aquest espai.

Activitats relacionades

Totes les activitats