16/11 -
17:30

Nous sistemes constructius. Fusta: El procés constructiu com a conformador de l’espai

Més informació

Inscriu-t'hi
Conferència . En línia

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura
COAC

Lloc

En línia

Horari

A les 17.30 h

Preu

Gratuït

© José Hevia
Inscriu-t'hi Més informació

En el marc del curs Nous Sistemes Constructius: Fusta, l’Escola Sert i el Centre Obert d’Arquitectura coorganitzen un cicle de conferències paral·leles.

L’arquitectura es construeix mitjançant materials. Per construir amb un material se n’ha de conèixer la naturalesa. Conèixer la naturalesa d’un material, no és només conèixer el seu comportament estructural, sinó que és conèixer les lleis que imperen en aquest material, en com es col·loca, com ordena l’interior i l’exterior de l’edifici, la seva relació amb altres materials i la unió entre ells mitjançant la junta.
Els sistemes constructius no són un catàleg de solucions que s’apliquen al projecte, sinó que aquests no es poden separar del projecte. En un projecte no és primer la forma i l’adquisició després del seu sentit constructiu, sinó que cada material inicia un sistema constructiu que s’imposa en el desenvolupament de el projecte. De manera que material, sistema constructiu i projecte evolucionen conjuntament per a finalitzar amb un projecte que tingui totes les claus resoltes.
Aquest procés continua durant el procés de construcció: en ell es troben respostes importants de com ha de ser l’edifici. Finalment, escoltar els artesans i industrials que treballen amb les mans, ens pot mostrar una manera millor de fer les coses.

De tots aquests aspectes en parlarem amb Francisco Cifuentes, arquitecte i fundador d’Aulets Arquitectes. L’estudi, format per ell mateix i Sebastián Martorell i amb despatx a Palma, es dedica a projectes de recerca sobre arquitectura i territori.

Francisco Cifuentes

És arquitecte i fundador d'Aulets Arquitectes. Va obtenir el seu títol el 2002 a l'ETSAB UPC de Barcelona. És doctor arquitecte per la UPC (2015) amb la seva tesi "La Llotja de Guillem Sagrera". Ha estat professor de l'EAR Reus (2008-2015) i de l'ESARQ UIC de Barcelona (2008-2009). Des 2020 és professor del Màster MIAD de l'ETSALS de Barcelona. Ha estat comissari associat de l'exposició de "Domus Mare Nostrum. Habiter Li Mythe Méditerranéen" a Toulon, 2014. Ha estat director general de Departament d'Habitatge de l'Ajuntament de Palma i gerent del Patronat de l'Habitatge, 2015-2018.

Aulets Arquitectes

L'estudi entén la professió d'arquitecte com un ofici que dona resposta a una comunitat en un determinat territori, mitjançant projectes que investiguen sobre la manera d'habitar, que es construeixen amb recursos locals i que s'adapten al clima i al context físic. El resultat és un suport perquè l'usuari pugui desenvolupar les activitats quotidianes i la celebració de la vida. Per Aulets cada projecte és una oportunitat per plantejar propostes que estableixin noves relacions entre l'ésser humà i l'ecosistema en què habitem.

Entre d'altres reconeixements l'estudi Aulets ha estat reconegut pel premi opinió Arquia / pròxima (València, 2008), el "The Peter Davey Special Prize" de la revista "Architectural Review" (Londres 2018) i el "Best Architects Award" ( Düsseldorf 2019).

El seu treball ha format part de l'exposició, "With Love From Spain" a l'Utzon Center (Aalborg, 2021), del pavelló catalanobalear de la la Biennal di Architettura di Venezia, (Venècia, 2012), de l'exposició itinerant "Matèria Sensible : Joves Arquitectes Catalans ", 2010-2012 i de l'exposició itinerant JAE, Joves Arquitectes Espanyols, Ministeri d'Habitatge d'Espanya, 2008-2012.

Activitats relacionades

Totes les activitats