01/03 -
18:00

El repte climàtic / La gestió dels recursos: del pou al flux

Més informació

Recupera la sessió
Debat . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona

Horari

A les 18 h

Preu

Gratuït

Recupera la sessió Més informació

El nostre sistema productiu i de consum entén el medi com un pou del que extreure recursos i a on abocar-hi residus. L’escalfament global no és sinó el paradigma d’aquest model: extracció sistemàtic d’un recurs mineral i abocament d’un residu al medi atmosfèric amb les conseqüències del canvi climàtic.

Aquest metabolisme lineal, obert, que consumeix capital natural i dispersa contaminació, cal canviar-lo per un metabolisme circular que recuperi al màxim aquest capital i mantingui el més elevada possible la qualitat del medi, que és tant com la seva capacitat productiva.

Deixar de treballar amb pous i treballar amb fluxos és una bona imatge del canvi de model que cal fer. I una reflexió sobre com cal considerar i gestionar els recursos renovables i no renovables, ens ho pot mostrar.

En la segona jornada del cicle Repte Climàtic parlarem sobre ‘La gestió dels recursos: del pou al flux’ amb ponents com Antonio Valero, catedràtic d’Energètica -Màquines i Motors Tèrmics- de la Universitat de Saragossa i creador de la Fundació Circe, i Joan Gaya, enginyer industrial. Moderarà: Albert Cuchí, arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president d’AUS i professor de l’ETSAV-UPC.

 

El repte climàtic

El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat. És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis. En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat.

Comissió organitzadora

- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte , vicedegà del COAC
- Albert Cuchí , arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS i professor de l'ETSAV-UPC
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES

Sessions

Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu.
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe.
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics.
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació.
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme.
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.

Activitats relacionades

Totes les activitats