22/03 -
18:00

EL REPTE CLIMÀTIC / EL TERRITORI QUE S’ESDEVÉ: BIODIVERSITAT, MODEL AGROALIMENTARI, DESPOBLAMENT, TURISME…

Més informació

Recupera la sessió
Debat . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona

Horari

A les 18 h

Preu

Recupera la sessió Més informació

La recuperació del territori com a element imprescindible en el canvi cap a un model basat en les energies renovables, ens planteja com aquest canvi incidirà en els problemes que avui s’expressen en el territori. El despoblament causat pel xuclat de la població cap als centres urbans, la pèrdua de biodiversitat, els problemes -pels sòls, pels pagesos i consumidors- que suposa el model agroalimentari industrial, l’impacte del turisme en el medi rural, són qüestions que resultaran afectades pel canvi del model energètic. Pot ser una palanca del canvi per a la revalorització territorial? O, pel contrari, un nou element de pressió sobre el territori que el sotmetrà encara més a un discurs aliè?

Ho debatrem avui a la cinquena jornada del cicle Repte Climàtic sota el títol: ‘El territori que s’esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme…’. Comptarem amb la participació de Carles Llop, doctor Arquitecte Urbanista per la UPC i director del Máster en Desenvolupament Urbà i Territorial; Maria Creuhet, membre del Consell Assessor de l’Associació de Micropobles de Catalunya, (presidenta del 2011 al 2015); Juan Requejo, llicenciat en Ciències Econòmiques i Geografia. Actualment, assessor de les Nacions Unides i de la Comissió Europea i Sergio Calsamiglia, catedràtic de l’UAB, llicenciat en veterinària, i amb màster i doctorat en Ciències Animals per la Universitat de Minnesota. Moderarà la sessió: Albert Cuchí, arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president d’AUS i professor de l’ETSAV-UPC.

El repte climàtic

El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat. És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis. En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat.

Comissió organtizadora

- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte, vicedegà del COAC
- Albert Cuchí, arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS, professor de l'ETSAV-UPC
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES

Sessions

Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu.
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe.
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics.
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació.
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme...
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.

Activitats relacionades

Totes les activitats