07/06 -
13/07

El llegat de Domènech i Montaner a Manresa

Més informació

Exposició Col·leccions . Manresa

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Sala d'exposicions de la Casa Lluvià
C/Arquitecte Oms, 5
Manresa

Horari

De dijous a dissabte de 17:30h a 20:30h

Preu

Gratuït

Acte inaugural

Divendres 7 de juny a les 18 h

Acte en el marc de l'exposició

Dijous 13 de juny a les 18 h a la seu de Vic (plaça Bisbe Oliva, 2)

Amb la col·laboració de

© Arxiu Històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Més informació

La seu de Manresa acull part del llegat de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), que es conserva a l’Arxiu del COAC des de l’any 2000 i que és representatiu d’una època caracteritzada per l’àmplia presència cultural pública dels arquitectes, entre els quals Domènech i Montaner destaca per la seva transversalitat disciplinar, expressada en la pràctica de l’arquitectura, la política, l’heràldica i l’art romànic català. Aquesta documentació és una part de l’exposició “El llegat de Domènech i Montaner” inaugurada l’any 2023 a la seu Barcelona, en el marc del centenari de la mort de l’arquitecte.

L’arquitectura i la política constitueixen la presència pública de Domènech i Montaner, mentre l’heràldica i el romànic són les eines amb què compta per elaborar un discurs coherent sobre la identitat de Catalunya. El desplegament d’aquesta transversalitat no és uniforme en el temps: una primera etapa, de fronteres imprecises, és la denominada ECLECTICISME en què Domènech supera l’herència historicista de l’arquitectura del segle XIX. En la segona etapa l’arquitecte entra de ple en la PLENITUD, representada bàsicament pels dos edificis patrimoni de la Humanitat, el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau. En la tercera etapa s’explica la plena implicació de Domènech en la TRANSVERSALITAT de les diverses disciplines que va conrear, amb la presència constant de l’ornamentació. Aquesta exposició és una mostra de les dues darreres etapes.

Acte inaugural, divendres 7 de juny a les 18 h amb la presència del comissari de l’exposició, Lluís Domènech i Girbau, que ens parlarà de l’aspecte polític de l’arquitecte.

Comissari

Lluís Domènech i Girbau

Activitats relacionades

Totes les activitats