El Centre Obert  d’Arquitectura estrena la conferència ‘Margarita Brender’ en reconeixement a l’obra i trajectòria d’arquitectes catalans de renom

Assaig per a la Biennale. Foto Adrià Goula
03/04/2024 El Centre

El Centre Obert d’Arquitectura estrena aquest mes d’abril una conferència que pretén donar a conèixer i posar en valor l’obra i la trajectòria d’arquitectes locals reconeguts a nivell català i internacional. La iniciativa porta el nom de Margarita Brender, la primera dona arquitecta col·legiada l’any 1962 al COAC. Nascuda a Romania, on va realitzar els estudis d’arquitectura, va emigrar a Catalunya on es va col·legiar i va iniciar la seva trajectòria professional de forma individual i en col·laboració amb F. J. Barba Corsini i J.A. Padrós Galera, entres altres.

La ‘Conferència Margarita Brender’ vol ser el reconeixement als despatxos d’arquitectura convidats, els quals mostraran la seva obra i també la seva mirada de l’estat actual de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge.

Flores & Prats i Harquitectes, els primers convidats

Es donarà el tret de sortida el 15 d’abril amb la conferència ‘Patrimoni emocional’ del despatx Flores & Prats Arquitectes, format per Eva Prats i Ricardo Flores. La sessió està patrocinada per Taclia i compta amb la col.laboració de caves Llopart.

Després d’una llarga col·laboració a l’estudi d’Enric Miralles, l’any 1998, junts funden Flores & Prats Architects, un estudi d’arquitectura dedicat a la confrontació de la teoria i la pràctica acadèmica amb l’activitat projectual i constructiva. L’estudi ha treballat a tota Europa en projectes de rehabilitació d’estructures en desús, en el disseny d’espais públics amb la participació veïnal, així com l’habitatge social i la seva capacitat de crear comunitat.

El treball de Flores & Prats ha rebut diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Ciutat de Palma, el Grand Award de la Royal Academy of Arts de Londres, el AR New into Old Award 2019. La seva obra ha estat nominada al Premi Mies van der Rohe en diverses ocasions, i exposada a les darreres quatre edicions de la Biennal d’Arquitectura de Venècia. També tenen una estreta vinculació amb el món acadèmic i han publicat diversos llibres.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Arquitectura, el 7 d’octubre serà el torn d’Harquitectes, estudi d’arquitectura fundat l’any 2000 per quatre arquitectes associats: David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó i Roger Tudó Galí.

La seva obra ha estat publicada en mitjans nacionals i internacionals i ha merescut el reconeixement de diferents premis, tant per obra construïda com en concursos d’idees, com ara el Premi a la Rehabilitació i Premi Arquitectura Espanyola del CSCAE per les noves oficines de Galenicum 1822, a Esplugues de Llobregat. Així mateix, han estat seleccionats per a diferents exposicions i convidats com a conferenciants a esdeveniments a Europa i Amèrica.

Convidats a signar el Llibre d’Or del COAC

Amb la voluntat que la ‘Conferència Margarita Brender’ esdevingui un espai de prestigi, els arquitectes convidats a impartir conferències signaran el Llibre d’Or del COAC, un dels manuscrits més rellevants de la institució, que recull el talent espontani i signatures de les personalitats que visiten el Col·legi. Els seus noms conviuran amb escrits i dibuixos dels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, Premi Pitzker l’any 2017, Norman Foster, Àlvaro Siza, Ricardo Bofill, Arata Isozaki, Oscar Tusquets, Rafael Moneo, Fernando Higueras, Oriol Bohigas, Zaha Hadid, , Anne Lacaton, Jean-Philippe Vassal i de personalitats vinculades al món de la política, com Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Artur Mas, Xavier Trias, Ada Colau, Roger Torrent i d’artistes com l’escultor Carl Nesjar o el dissenyador gràfic Javier Mariscal, entre tantes altres.