Apunts 6: descobrir arquitectura des del cotxe

Postal de l’àrea de servei de nit, quan la combinació entre l’arquitectura i el reclam publicitari assoleixen la seua màxima expressió. (autoria desconeguda – Arxiu Maria Aucejo Mollà)
28/05/2024 El Centre

L’espai ‘Apunts’ del portal arquitecturacatalana.cat publica un sisè article. ‘Road trip per l’AP-7’, de Maria Aucejo, proposa una immersió en el paisatge arquitectònic que ens deixa un viatge per a la principal autopista del país, amb l’objectiu de conèixer l’arquitectura de carretera, caracteritzada per elements propis de la publicitat.

A través d’obres situades a banda i banda de l’AP-7, l’autora recorre Catalunya de punta a punta i qüestiona la manera com mirem el paisatge existent construït, especialment en aquest cas. Aucejo ens descobreix joies arquitectòniques com àrees de servei, ponts, restaurants i fàbriques que són icones dels vorals de l’AP-7. En són exemples l’Àrea de Servei de la Jonquera, de Josep Lluís Sert i Jaume Freixa; el pont-estació de Maçanet de la Selva; la fàbrica de làmpades iGuzzini de MIAS arquitectes; la fàbrica Tipel, coneguda pels murals d’Eduard Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi.

Llegiu l’article sencer

Maria Aucejo Mollà, reconeguda arquitecta especialitzada en patrimoni històric, és arquitecta per la TU/Eindhoven i l’ETSA de València. A la seva pràctica concilia projectes d’obra construïda amb la recerca teòrica i comissariat, que ha resultat en projectes editorials guardonats com ‘Late to the party: platillos, pirámides y búnkers’.

‘Apunts’, un espai per contextualitzar l’arquitectura

‘Apunts’ és un espai editorial integrat dins d’arquitecturacatalana.cat, el portal més extens sobre arquitectura catalana moderna i contemporània. S’hi recopilaran articles d’autors de dins i fora de la professió amb l’objectiu de parlar de l’arquitectura ja catalogada al web, però amb un prisma actual. També s’hi recuperaran textos històrics rellevants, que s’actualitzaran gràcies als mitjans contemporanis per donar-los a conèixer a les noves generacions.