Apunts 5: el valor i la vigència de les idees del GATCPAC

Maqueta del conjunt de la Casa Bloc, amb les pastilles d’habitatges, jardins i serveis comuns. (© Fons GATCPAC / Arxiu Històric del COAC) Maqueta del conjunt de la Casa Bloc, amb les pastilles d’habitatges, jardins i serveis comuns. (© Fons GATCPAC / Arxiu Històric del COAC)
23/04/2024 El Centre

El GATCPAC és el màxim referent de l’arquitectura d’avantguarda local, tant pel moment en el qual va aparèixer, com per les propostes i teories que va desenvolupar durant la seva activitat. El cinquè article d’’Apunts’, l’espai editorial del portal arquitectura catalana.cat, parla de la seva important tasca i de la necessitat de recuperar-ne l’essència.

A ‘Tornar al GATCPAC, 100 anys després’, l’arquitecta Carolina B. García-Estévez, posa en valor les aportacions del Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC), que celebrarà el seu centenari d’aquí a pocs anys.

El text repassa les idees que el GATCPAC tenien en relació a l’urbanisme, unes propostes que un segle després encara són vigents. Parla, per exemple, dels projectes de pobles d’estiueig, de la planificació de l’oci de masses com el Pla Macià, d’habitatge social, amb exemples tan populars avui encara com la Casa Bloc, o l’èmfasi en els equipaments públics com escoles i hospitals com a eines de progrés.

I posa de manifest, també, la tasca que van haver de deixar a mitges a causa de la guerra: “La Guerra Civil va marcar un punt final històric a l’experiència moderna desenvolupada durant els anys trenta i  els components del GATCPAC van veure truncades totes les seves esperances”

Llegiu l’article sencer

Una carrera dedicada a la divulgació

Carolina B. García Estévez és doctora en Teoria i Història de l’Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya en arquitectura, És professora a l’ETSAB i visiting scholar a diversos universitats del món. Ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional a la divulgació arquitectònica. És professora i investigadora i ha estat convidada a universitats i museus estatals i internacionals. A més a més, és autora i editora de nombroses monografies sobre l’arquitectura moderna espanyola i la relació que hi ha entre arquitectura, art i literatura.

‘Apunts’, un espai per contextualitzar l’arquitectura

‘Apunts’ és un espai editorial integrat dins d’arquitecturacatalana.cat, el portal més extens sobre arquitectura catalana moderna i contemporània. S’hi recopilaran articles d’autors de dins i fora de la professió amb l’objectiu de parlar de l’arquitectura ja catalogada al web, però amb un prisma actual. També s’hi recuperaran textos històrics rellevants, que s’actualitzaran gràcies als mitjans contemporanis per donar-los a conèixer a les noves generacions.