Apunts 2: fem un cop d’ull a l’evolució del paisatgisme com a disciplina arquitectònica

15/01/2024 El Centre

La vegetació és un element central en l’arquitectura i de la seva evolució i transformació en parla el segon article d’‘Apunts’, el nou espai editorial del portal arquitecturacatalana.cat.

‘L’element vegetal’ és el text que signa l’arquitecta i paisatgista Beatriz Borque, amb l’objectiu de repassar l’evolució del paisatgisme en els últims 150 anys.

A partir d’una anàlisi inicial de la relació del personatge d’’Alícia al país de les meravelles’ amb la natura coneguda (com els jardins) i la desconeguda (els boscos), Borque ens presenta diferents exemples que ens ajuden a entendre el pas de la jardineria al paisatgisme des de diferents perspectives.

Parla, entre altres, de clàssiques i singulars intervencions com el jardí a la coberta de l’edifici Cambó de Barcelona o els jardins del Palau Robert de Joan Mirambell; de l’escenografia com a idea a partir del jardí per a la Villa Andrea de Bet Figueras i Oscar Tusquets o l’Umbracle del Parc de la Ciutadella de Josep Fontserè; i del concepte més contemporani de la renaturalització i l’escala urbana amb projectes com la recuperació del Sistema de reg a les Hortes termals de Caldes de Montbui pels estudis Cíclica i CAVAA.

Llegiu l’article sencer

Una carrera dedicada al paisatgisme

Beatriz Borque, és una prestigiosa arquitecta i paisatgista catalana. A l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) hi va estudiar arquitectura, on va especialitzar-se en paisatgisme, una disciplina que també va estudiar a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) i l’École National Supérieure de Paysage de Versailles (ENSP). Va col·laborar en diversos estudis d’arquitectura abans d’iniciar la seva carrera en solitari, durant la qual ha realitzat projectes com el pati jardí per a un edifici de 110 habitacions al carrer Provença de Barcelona realitzat conjuntament amb l’estudi d’arquitectura MAIO, Premi FAD d’Arquitectura de l’Opinió l’any 2017; o el paisatgisme per a l’hotel Wittmore. Borque també ha desenvolupat part de la seva carrera professional en l’àmbit teòric i acadèmic.

‘Apunts’, un espai per contextualitzar l’arquitectura

‘Apunts’ és un espai editorial integrat dins d’arquitecturacatalana.cat, el portal més extens sobre arquitectura catalana moderna i contemporània. S’hi recopilaran articles d’autors de dins i fora de la professió amb l’objectiu de parlar de l’arquitectura ja catalogada al web, però amb un prisma actual. També s’hi recuperaran textos històrics rellevants, que s’actualitzaran gràcies als mitjans contemporanis per donar-los a conèixer a les noves generacions.