Barcelona acollirà el Congrés de la UIA i serà Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026

Barcelona Capital Mundial de l'Arquitectura 2026
14/09/2021
Descarrega la Nota de Premsa

Barcelona acollirà el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i serà Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-UNESCO l’any 2026. Així s’ha decidit durant l’Assemblea General de la UIA, a Rio de Janeiro (Brasil), on la candidatura de la ciutat comtal s’ha imposat, amb 147 vots, a la de Beijing, que n’ha obtingut 129.

La nominació de Barcelona ha estat promoguda pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). A causa de les restriccions derivades de la pandèmia de Covid-19, l’elecció s’ha realitzat de forma online a partir d’un vídeo que recollia els valors socials i culturals de l’arquitectura de la ciutat.

Amb la seva designació, Barcelona tornarà a ser epicentre mundial de l’arquitectura trenta anys després d’haver acollit un altre congrés de la UIA que, aleshores, va portar per títol “Present i futurs: arquitectura a les ciutats”, i es va celebrar amb gran èxit de públic i impacte internacional.

La celebració de l’esdeveniment d’arquitectura més important del sector a Barcelona suposa una gran oportunitat per enfortir el paper de la ciutat comtal, de Catalunya i d’Espanya com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis, aprofundint en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones, i servirà per posar de relleu el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la configuració d’un nou model de ciutat que doni resposta als reptes contemporanis.

Juntament amb el Congrés de la UIA, que coordinarà el COAC amb el suport del CSCAE, al llarg de tot l’any 2026 se celebraran a Barcelona multitud d’activitats culturals de caràcter multidisciplinar en les quals col·laboraran altres països amb l’objectiu de traslladar al conjunt de la societat la importància i el valor de l’arquitectura i de l’urbanisme. D’aquesta manera, Barcelona es posicionarà com a referent cultural, social i econòmic.

Un congrés per assajar el futur
Barcelona és reconeguda arreu del món per la seva arquitectura. És una ciutat diversa, cosmopolita, moderna, integradora d’idees i cultures. El congrés que se celebrarà el 2026 vol apel·lar precisament als valors de l’arquitectura i l’urbanisme com a factors de qualitat de vida, benestar i sentit de pertinença social i cultural, i la necessitat de fer-los extensibles i rellevants a altres països com a eina transformadora i de canvi social per avançar cap a ciutats del futur.

Sota el lema “One today, one tomorrow”, el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur viable i sostenible. Una anàlisi de l’actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l’arquitectura i definir els instruments per assolir-los.

Congrés internacional amb més de 70 anys d’història
Els congressos de la UIA se celebren des de l’any 1948 i, a cada ocasió, el seu objectiu és abordar els reptes que afronta la societat des del coneixement rigorós que aporten els professionals de l’arquitectura.

En la carrera cap a la designació de Barcelona com a seu del Congrés Mundial de la UIA i Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-UNESCO, el 25 de gener de 2019 l’Ajuntament va expressar, a través d’una declaració institucional, la seva voluntat de presentar la candidatura perquè la ciutat es convertís en Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026, una designació que està lligada, de forma indissociable, a la celebració del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA. Com a representant d’Espanya davant la Unió Internacional d’Arquitectes, el CSCAE va elevar formalment la proposta i, a partir d’aquell moment, l’Ajuntament de Barcelona, el COAC i el CSCAE van treballar conjuntament per presentar l’expedient d’oferta i el dossier definitiu de la candidatura.

El gener de 2020, Barcelona va ser nomenada oficialment per la UIA com a ciutat candidata amb una única rival, la ciutat xinesa de Beijing.