L’ARXIU HISTÒRIC SIGNA EL DIPÒSIT DE L’ARXIU DEL FOTÒGRAF LLUÍS CASALS 

© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
24/04/2023 Arxiu Històric

Aquest dilluns 24 d’abril el COAC ha signat el conveni de dipòsit en comodat de l’arxiu del fotògraf Lluís Casals. Lluís Casals és un dels fotògrafs espanyols d’arquitectura més rellevants de l’últim terç del segle XX. Referència en el camp de la fotografia entre els anys 70 i 2000, va documentar principalment l’arquitectura de l’Espanya de la Transició, aportant noves mirades sobre l’espai públic, els equipaments i les infraestructures. 

Casals va morir el 16 de febrer de l’any 2021 de COVID, i en vida, ja va demanar que el seu llegat es conservés a l’Arxiu Històric del COAC.  

Aquest és un dels fons més importants de fotografia d’arquitectura contemporània, ja que Casals va decicar la major part de la seva carrera a fotografiarla. És qui més va fotografiar l’arquitectura dels anys 70 i va treballar per a arquitectes de renom, com Le Corbusier, Rafael Moneo, Carlos Ferrater, l’Studio Per, Oriol Bohigas, Bach-Mora, Clotet-Tusquets, Moneo o Jordi Garcés i la seva particular mirada va contribuir a l’èxit internacional de l’arquitectura espanyola de l’època. De fet, algunes de les imatges icòniques de l’arquitectura d’aquell període són seves, com la del Museu de Mèrida o els Molins del Júcar, a Múrcia. Una de les seves particularitats és que fotografia els edificis sense gent. 

Alguns dels seus treballs també es poden consultar al web arquitecturacatalana.cat.