L’Arxiu Històric finalitza la catalogació del fons Manuel Ribas Piera 

Arxiu Històric del COAC. Fons Manuel Ribas Piera.
20/07/2023 Arxiu Històric

L’Arxiu Històric del COAC ha finalitzat la catalogació de la documentació del fons de l’arquitecte Manuel Ribas Piera (1925-2013), la donació del qual va fer la seva filla, Carme Ribas, el 2018. 

El fons documental està format per 454 expedients en els quals es poden trobar projectes d’arquitectura, planejament i urbanisme; informes i dictàmens, dissenys de mobiliari i decoració, publicacions, conferències, currículum i correspondència. Tota la documentació ja és de consulta pública.  

Doctor arquitecte i llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, Ribas era membre de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’any 1978 i professor emèrit d’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), on va començar a fer classe l’any 1956 i va exercir com a Catedràtic d’Urbanisme des de 1965 a 1990. 

En el camp de l’arquitectura, i al capdavant del Grup R, va impulsar projectes vinculats als àmbits de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge com el Pla Especial de la Ronda de Dalt (1987), la Rambla del Carmel (1985), els Laboratoris Uriach, la Casa Carner, el Parc de Vallparadís de Terrassa, la Casa Cendrós, els habitatges de la Vila Olímpica (que va desenvolupar amb Francesc Mitjans), i el Campus Universitari de la Vall d’Hebron, entre molts altres. 

Amb la catalogació d’aquest fons, l’Arxiu posa a disposició de col·legiats, investigadors i ciutadania, documentació d’alt valor per comprendre, al costat dels fons d’altres arquitectes, l’arquitectura i urbanisme que es va fer a Barcelona durant la segona meitat del segle XX, així com el planejament urbanístic que va projectar per a ciutats d’arreu d’Espanya (Palma de Mallorca o Múrcia, per exemple).