L’ARXIU HISTÒRIC CEDEIX UNA DESENA DE FOTOS A DUES EXPOSICIONS SOBRE MIRÓ

21/04/2022 Arxiu Històric

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha cedit una desena de fotografies de Francesc Català Roca a dues exposicions del pintor català,  Joan Miró i Ferrà.

Una de les exposicions és  ‘L’Estrella de Miró. Restauració en directe del tapís’ que el pintor, Joan Miró i l’artista tèxtil, Josep Royo van crear per a ‘La Caixa’ l’any 1980. El públic podrà observar la restauració de les fibres del tapís per entendre les condicions ambientals i conèixer la història que hi ha rere l’estrella mironiana que forma l’emblema de l’entitat. També s’ha cedit material per a l’exposició temporal que porta com títol ‘Miró. El llegat més íntim’ que presenta el Miró més personal, el que al llarg dels anys va reservar volgudament, i quan les circumstàncies li van deixar, obres, dibuixos i esbossos que li permetessin mantenir un contacte emocional amb el fil narratiu de la seva obra, alhora que li servissin com a eina de revisió de la seva trajectòria i evolució artística.

Català Roca i Miró: una amistat de més de 30 anys

Francesc Català Roca li va fer milers de fotografies a Joan Miró al llarg dels trenta anys que va durar la seva col·laboració i amistat. Era l’únic a qui, pel seu caràcter silenciós, li permetia entrar a l’estudi mentre treballava, i gràcies a això avui tenim el testimoni de la manera de fer de l’artista. Només per això, per la sèrie magnífica de fotografies de l’artista muntant un mural a Osaka, fent ceràmiques a Gallifa o pintant al terra del seu estudi de Son Abrines, a Mallorca, ja hauria entrat en la història. Però aquesta relació de Català-Roca i Miró, iniciada el 1953 i continuada fins a la mort de l’artista, el 1993, és en realitat només una part petita de la immensa obra de Català-Roca i, també, una part, tot i que rellevant, dels molts retrats d’artistes i personatges de la cultura que va fer el fotògraf.

 

 

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) compta amb més de 2.000.000 de documents, i cedeix documentació per a exposicions i mostres amb l’objectiu de divulgar l’obra i figura dels arquitectes que formen part dels seus fons.