25/01 -
19:00

De suburbi a ciutat

Més informació

En viu . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura
Cooperativa Jordi Capell

Lloc

Llibreria La Capell
Plaça Nova, 5
Barcelona

Horari

A les 19 h

Preu

Gratuït

Portada del llibre

Presentació llibre De suburbi a ciutat
Més informació

En la presentació del llibre “De suburbi a ciutat” conversaran  Zaida Muxí, arquitecta i urbanista, Pedro Lorenzo, arquitecte i amic de Xavier Valls, i Odei A.-Etxearte, autora del llibre i periodista.

Aquesta és la crònica d’una revolució pacífica en ple suburbi metropolità. Durant els últims anys del franquisme i la transició, Santa Coloma de Gramenet era un municipi perifèric desbordat per l’allau migratòria, mancat dels serveis més bàsics i castigat per l’especulació. Les parròquies, els centres socials, les comissions de barri i les associacions de veïns van tramar un potent moviment reivindicatiu que va saber passar de la protesta a la proposta el 1978. El Pla Popular va esdevenir l’eina de transformació del suburbi en una ciutat digna. Fou un projecte urbanístic alternatiu, gestat en un procés de participació pioner i coordinat per l’arquitecte Xavier Valls, amb què veïns i professionals van demostrar la capacitat de canvi de la lluita urbana.

L’experiència del Pla Popular pot ser un mirall d’altres lluites que es van fer a més barris i ciutats de la perifèria de Barcelona durant el franquisme i la transició i sense les quals no es pot entendre d’on venim. També pot servir de referent i d’inspiració per als moviments socials d’avui que posen en qüestió qui i com decideix com són les nostres ciutats.

«No és una història qualsevol. És la història de la lluita d’un poble per fer d’un suburbi una ciutat. No és un trosset d’història local ni l’anècdota d’un grup de persones que van protagonitzar una aventura digna i coratjosa. […] La història que explica aquest llibre es pot llegir com una metàfora del que ha succeït a Catalunya i a Espanya». Jordi Borja, al pròleg.

Entrada lliure fins a completar l’aforament. La sessió es pot seguir també a través de l’Instagram de La Capell. Clica aquí per seguir l’acte.

Activitats relacionades

Totes les activitats