Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
El llibre d’actes d’ADLAN, disponible en versió digital

El mes de març s’obria al públic a la Fundació Miró l’exposició “Miró-ADLAN. Un arxiu de la modernitat (1932-1936)“, que inclou documents del fons ADLAN cedits per l’Arxiu Històric del COAC. Entre els documents exposats n’hi ha molts d’inèdits, com el llibre d’actes de l’associació, que recull tota l’activitat que el grup va desenvolupar durant els seus 4 anys de vida.
Amb motiu de l’exposició, i coincidint amb la celebració de Sant Jordi, l‘Arxiu Històric ha digitalitzat el llibre, que podeu consultar aquí.
El grup ADLAN
ADLAN (Amics de l’Art Nou) fou una agrupació creada a Barcelona el 1932 amb la voluntat de remoure les consciències artístiques i culturals del moment. Malgrat la seva curta existència, va dur a terme un important treball de difusió entre la societat burgesa del moment de les avantguardes artístiques del moment.
Aquesta intensa activitat es va plasmar en més de cinquanta actes de totes les disciplines artístiques: pintura, música, dansa, circ, fotografia o cinema. L’arquitectura, també va tenir el seu espai, ja que un dels ideòlegs va ser Josep Lluís Sert.
La història del llibre d’actes d’ADLAN
Tota l’activitat es va plasmar en un llibre d’actes que la secretària del grup, Adelita Lobo, va composar heterogèniament. Aquest llibre, junt amb la resta de documentació del grup, van ser rescatats els darrers dies de la Guerra civil per l’arquitecte Sixte Illescas. Setanta anys més tard, el seu fill, l’arquitecte Albert Illescas, va donar tot el fons documental del seu pare a l’Arxiu Històric del COAC, i fou així com el llibre arribà, gairebé inèdit, al COAC.
Aquest document excepcional ens permet copsar com ADLAN va fer de crisol i va difondre les activitats i l’obra d’artistes de la rellevància de Calder, García Lorca, Picasso, Miró, Varesse, Dalí, Man Ray o el GATCPAC.