Arquitecturacatalana.cat suma noves aplicacions en el seu segon aniversari

Pantalla d'inici del portal arquitecturacatalana.cat
14/12/2021 El Centre

El portal arquitecturacatalana.cat celebra, aquest mes de desembre, el seu segon aniversari. Dos anys després de la seva posada en marxa, el que ja és l’espai web de referència per al coneixement de l’arquitectura moderna i contemporània del territori, ha doblat el nombre d’obres consultables, superant les 4.000, corresponents a més de 1.700 arquitectes.

Més eines per millorar l’experiència
Un cop ja consolidat, el web fa ara un salt endavant incorporant noves aplicacions per millorar l’experiència de l’usuari, facilitar les cerques i promoure el coneixement de l’arquitectura d’arreu de Catalunya.

Als dos grans entorns dels que disposa actualment, obres i autors, se n’hi suma un de nou, el de fotògrafs. La voluntat és donar visibilitat a la seva tasca, tan necessària per a la divulgació de l’arquitectura. Actualment, ja hi ha 144 fotògrafs consultables, amb dades sobre la seva trajectòria i la possibilitat de visualitzar els seus reportatges publicats al portal.

Com a eina participativa, s’ha creat la bústia de suggeriments, a través de la qual es podran proposar noves obres, aportar informació nova o esmenar-la, ja sigui relacionada amb els projectes, els arquitectes o els fotògrafs. Tots els suggeriments es faran arribar a la Comissió Documental, qui les analitzarà i valorarà la seva possible incorporació.

L’Arxiu Històric del COAC, una de les potes més importants del projecte, hi obre una finestra nova donant la possibilitat als usuaris de sol·licitar les imatges que constin al seus fons d’una manera ràpida i senzilla, mitjançant un formulari.

Els usuaris també podran acotar la cerca de l’arquitectura pel territori a través del filtre per demarcacions. Com a eina de reivindicació i reconeixement patrimonial perdut, així com per evitar desplaçaments dels usuaris a edificis que han estat enderrocats, s’ha creat l’etiqueta ‘obra desapareguda’.

Visibilitzar la conservació
La conservació de l’arquitectura moderna i contemporània sempre ha estat objecte de debat. Per donar visibilitat a les obres catalogades, el portal ha incorporat un nou filtre de cerca que permet buscar obres en funció de les categories de protecció: Bé Cultural d’Interès Local, Bé Cultural d’Interès Nacional, Patrimoni de la Humanitat i Bé Integrant del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Integrat al Centre Obert d’Arquitectura
El portal arquitecturacatalana.cat és un dels projectes que nodreix el Centre Obert d’Arquitectura impulsat pel COAC. Nascut el desembre de 2019, pretén fer més accessible el patrimoni arquitectònic català tant als arquitectes com a la ciutadania.