29/03 -
18:00

EL REPTE CLIMÀTIC / LA CIUTAT QUE S’ESDEVÉ: EINES PER A LA TRANSFORMACIÓ URBANA

Més informació

Debat . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona

Horari

A les 18 h

Preu

Gratuït

Més informació

La ciutat és el resultat de la societat que la produeix. Com a lloc de màxima densitat dels fluxos del metabolisme social, la transformació d’aquest metabolisme alterarà la ciutat de manera que resulta difícil d’imaginar a hores d’ara. Igual que la ciutat industrial es va imaginar i es va produir, ara necessitem fer-ho amb la ciutat sostenibilista. Tot i les imatges que es van produint d’aquest nou model urbà, costa fer-se càrrec de les transformacions de tot tipus que aquest canvi pot ocasionar, de com ha d’alterar la vida urbana i la configuració de la ciutat. Però sí sabem que hi ha algunes eines que seran indispensables per fer aquesta transformació urbana vers la sostenibilitat.  Parlem d’eines que són també mirades que necessitem per abordar aquest canvi, que sustenten la visió transformadora que necessitem.

En parlarem avui a la darrera sessió del cicle Repte Climàtic sobre: ‘La ciutat que s’esdevé: eines per a la transformació urbana’ amb Mar Santamaria, arquitecta i urbanista fundadora de l’estudi 300.000 Km/s i professora a l’EPDL de Lausanne; Verónica Sánchez Carrera, arquitecta, experta en arquitectura d’emergència per malalties infeccioses. Especialitzada en aigua, sanejament, higiene en cooperació internacional i emergències i fundadora de l’estudi n’UNDO i Elena Albareda, arquitecta experta en urbanisme ecològic, ecologia del paisatge i gestió sostenible del territori, i professora associada a la UPC. Moderarà: Albert Cuchí, arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS.

 

Repte climàtic

El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat. És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis. En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat.

Comissió organitzadora

- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte , vicedegà del COAC
- Albert Cuchí, arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES

Sessions

Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu.
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe.
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics.
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació.
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme...
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.

Propers esdeveniments

Totes les activitats