APUNTS 10: La domesticitat que habitem’, de Laura Bonell

13/05/2025 El Centre

El desè article de l’apartat ‘Apunts’ del portal arquitecturacatalana.cat titulat ‘La domesticitat que habitem’, de Laura Bonell, proposa una reflexió sobre els espais reals que conformen la nostra vida quotidiana i com han estat modelats per factors socioculturals i normatius al llarg del temps.

El text analitza l’evolució de l’arquitectura domèstica a Barcelona des de 1850 fins al 2019, posant el focus en l’habitatge ordinari i la seva relació amb la política, l’economia i la societat. Repassa diferents etapes constructives, des de l’Eixample burgès fins als barris de les dècades de 1960-70 per acollir la migració camp-ciutat, l’habitatge experimental, l’especulació i la regulació actual. Tot des de l’experiència pròpia d’haver visitat, dibuixat i peritat més de 200 habitatges en una activitat paral·lela a la seva labor professional habitual.

Llegiu l’article sencer

Laura Bonell és arquitecta i cofundadora de l’estudi Bonell+Dòriga, on treballa en projectes a diferents escales. Combina la pràctica de l’arquitectura amb la teoria. El 2016, va iniciar “A Series of Rooms”, una investigació extensiva i multidisciplinària sobre l’espai domèstic.

‘Apunts’, un espai per contextualitzar l’arquitectura local

‘Apunts’ és un espai editorial integrat dins d’arquitecturacatalana.cat, el portal més extens sobre arquitectura catalana moderna i contemporània. S’hi recopilen articles d’autors de dins i fora de la professió amb l’objectiu de parlar de l’arquitectura ja catalogada al web, però amb un prisma actual. També s’hi recuperen textos històrics rellevants, que s’actualitzen gràcies als mitjans contemporanis per donar-los a conèixer a les noves generacions.