4ª Mostra d’Arquitectura de Barcelona

© Anna Mas. Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
09/01/2024 Descobreix
Descarrega el llistat d'obres destacades i seleccionades

L’habitatge social ha estat el protagonista en l’acte de reconeixement de la 4a Mostra d’Arquitectura de Barcelona, que s’ha celebrat a la seu de Barcelona.

L’esdeveniment ha servit per lliurar els diplomes a les 12 obres destacades i a les 42 seleccionades d’aquesta edició, a la qual s’hi havien presentat fins a 170 projectes.

L’habitatge social ha estat el més destacat, amb tres obres que deixen palès l’alta qualitat de l’habitatge de protecció social: l’edifici de 47 habitatges al carrer d’Escolapi Càncer, a Torre Baró, Barcelona, obra de DATAAE + NARCH + MAIRA ARQUITECTES (Claudi Aguiló, Albert Domingo, Ramon Pascuets i Maira Gonzàlez); els 85 habitatges socials a Cornellà, de PERIS + TORAL ARQUITECTES (Marta Peris i Jose Toral); i els Habitatges 1737, a Gavà, un conjunt de 136 habitatges d’HARQUITECTES (Xavier Ros, David Lorente, Josep Ricart i Roger Tudó).

Harquitectes ha estat, de fet, l’estudi d’arquitectura més reconegut, amb dues obres més destacades en aquesta edició de la Mostra: la rehabilitació de les oficines 1822, a Esplugues de Llobregat, i la Casa 1616, a Barcelona.

Més obres destacades
Així, les altres obres destacades són l’Escola la Mar Bella (SUMO arquitectes) i les Pistes i Coberta del complex esportiu de Pallejà (JPAM City Makers + MASALA Consultors), totes dues en la categoria d’edificis de nova planta de promoció pública, i les oficines Mas de Roda (Garces-de Seta-Bonet arquitectes), de promoció privada; 34 habitatges dotacionals a Sant Feliu de Llobregat (Estudi d’Arquitectura MIM-A scp) i la Unió de Cooperadors de Gavà de J.L. Sert i J. Torres (Meritxell Inaraja Arquitecta), ambdues en la categoria d’intervencions de rehabilitació.

En la categoria d’Intervencions paisatgístiques i ordenació de l’espai, destaquen el Parc de Plaça Sóller (BARRIO PERAIRE ARQUITECTES) i les actuacions estratègiques a la Rambla del Raval i entorns (vora arquitectura), totes dues a Barcelona.

Donar visibilitat a la feina dels arquitectes
L’objectiu de les Mostres d’Arquitectura del COAC és posar en valor la feina dels arquitectes i difondre l’arquitectura més rellevant del territori. A més, ajudar a crear un fons documental i a reconèixer i estimular els esforços dels autors i els agents implicats. La Mostra d’Arquitectura permet no només visibilitzar, difondre i compilar feina feta per arquitectes amb sensibilitats, experteses i objectius professionals variats sinó fer, a més, una anàlisi i radiografia de les necessitats, millores i desenvolupament de la societat no només a nivell arquitectònic i constructiu, també social, cultural, simbòlic o d’oportunitat dels darrers quatre anys.

A partir de la primavera, l’exposició de la 4a Mostra d’Arquitectura de Barcelona itinerarà per les biblioteques de la Diputació de Barcelona.