05. Nous apartaments a les golfes de la Pedrera. 1953-1955

Làmina amb esboços a color del mobiliari. F.J. Barba Corsini, 1953. Fons Francisco Juan Barba Corsini, Arxiu Històric del COAC
10/01/2019

Arquitecte: F.J. Barba Corsini
Ubicació: Pg. de Gràcia, 92

La zona de les golfes de La Pedrera era, a més de dipòsit de trastos inútils, un veritable niu de rates quan m’encarregaren estudiar una solució que permetés incorporar-la a la part útil i rendible de l’edifici.
L’estructura és senzilla i molt interessant. El terrat reposa directament sobre arcs parabòlics d’envà separats uns 80 centímetres, les claus dels quals s’enllacen mitjançant nervis de maó que segueixen directrius catenàries.
El plantejament era lògic: anells de pas al voltant dels grans patis centrals donen entrada a les diverses unitats que, al seu interior, aprofiten l’alçada dels sostres ondulats mitjançant entresolats que formen dúplex.

Idea rectora
A partir del projecte, el veritable tauler de dibuix ha estat el terra de la planta, amb un propòsit ferm de defensar «l’honorabilitat arquitectònica tant a l’estructura com als materials», i valorar molt més la solució més senzilla, fins i tot a costa de la perfecció de l’acabat. M’he aferrat a aquesta idea per fugir del decorativisme i barroquisme que m’han assaltat, com és lògic, en un ambient exuberant de formes, i he refusat l’ús de materials manufacturats en indústries que el nostre país no posseeix.

Cuadernos de arquitectura, núm. 22, 1955, p. 47-49