11/07 -
31/12

La Pia Almoina de Girona

Més informació

Exposició . Girona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura
COAC

Lloc

Seu de Girona.
Plaça de la Catedral, 8
Girona

Horari

Dilluns a divendres de 9 a 16.30 h

Preu

Gratuït

L’edifici de la Pia Almoina abans de la remodelació de Josep Danés. Editorial Fotogràfica Barcelona. Principis s.XX. © Arxiu Històric del COAC
Més informació

Amb aquesta mostra es vol donar a conèixer la història de l’edifici de la Pia Almoina de Girona, un dels edificis més antics de la ciutat, que comparteix veïnatge amb la Catedral, i que és un dels pocs exemples del gòtic civil català, motiu pel qual fa quaranta anys va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument historicoartístic.

La història d’aquest emblemàtic edifici va començar l’any 1228 quan Arnau d’Escala, administrador de la comunitat canònica de la Catedral de Girona, va crear l’entitat caritativa del Pa de la Seu, però no serà fins gairebé dos segles després que es comença a construir l’edifici actual (1416). Els canvis en el model assistencial que es produeixen durant els segles següents aboquen la institució a la liquidació el 1776. Desamortitzat l’edifici seixanta anys després, es divideix i ven a diversos compradors. L’any 1853, les Religioses Filles de Maria Escolàpies hi instal·len el seu col·legi. El 1916 s’adquireixen les finques veïnes i, amb el parèntesi de la Guerra Civil, aquest col·legi funcionarà fins a l’any 1973.

Són diversos els projectes que aleshores es plantegen per a l’edifici: delegació provincial de la Secció Femenina, parador nacional de turisme, escola de belles arts i conservatori de música, etc. Fins que a finals de gener del 1974 s’anuncia l’adquisició de la Pia Almoina per part del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya com a nova seu a Girona. Tot seguit s’emprenen unes llargues obres de rehabilitació, que acaben l’any 1981.

Fins avui, han tingut lloc altres projectes de reforma i millora de l’edifici per adaptar-lo a les noves necessitats i als nous serveis que han aparegut, com la biblioteca, la sala d’actes, el vestíbul o l’arxiu, i també s’hi han incorporat altres espais, com l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural o l’empresa Girona Guide Services.

Propers esdeveniments

Totes les activitats