Una donació singular: ‘Arte y uso de architectura’

Arte y uso de Architectura © Biblioteca del COAC
25/09/2021 Biblioteca

Lorenzo Martín, fill d’arquitecte, va aprendre l’ofici amb un mestre d’obres amic del seu pare i va completar la seva formació dins l’ordre dels Agustins. Entre 1633 i 1656 va projectar 16 capelles i esglésies, així va esdevenir un dels arquitectes més destacats de la Cort. També és en aquest moment que redacta el tractat Arte y uso de architectura, perquè trobava a faltar un text en castellà amb els principis d’aritmètica, geometria, teoria i pràctica de l’arquitectura. El primer volum es publica l’any 1639 i el segon el 1665.

El manuscrit que conserva la Biblioteca copia els fragments que l’escrivent devia considerar més importants. L’anàlisi de la Secció de Manuscrits de la Biblioteca de Catalunya va datar el volum a finals del s. XVIII o molt a l’inici del s. XIX, perquè és quan es va publicar la darrera edició del tractat (1796). Un altre element que permet datar el manuscrit és l’enquadernació de l’època, en pergamí. D’altra banda, els dibuixos inclosos en el manuscrit indiquen que l’autor havia de ser mestre d’obres o arquitecte.

La donació d’aquest exemplar prové de la biblioteca de l’arquitecte Narcís Ferrer Cánovas, qui va heretar aquest manuscrit i una part dels seus fons de Ramon Manau Balagué, amb qui durant uns anys va compartir despatx.

Trobareu aquesta obra al catàleg de la Biblioteca.