Cedim dibuixos, fotografies i altres documents a l’exposició ‘Gaudí’ del MNAC

Xemeneies de la casa Batlló. c. 1927 Foto Mas. Xemeneies de la casa Batlló. c. 1927 © Fons Associació d'Arquitectes de Catalunya. Arxiu Històric del COAC
03/11/2021 Arxiu Històric

Prop de 70 documents de l’Arxiu Històric formaran part de l’exposició ‘Gaudí’, que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) inaugurarà el proper 18 de novembre.

Es tracta de referències, dibuixos, fotografies, revistes i llibres que relaten i emmarquen l’obra d’Antoni Gaudí. Hi destaquen, entre altres, dibuixos de Josep Maria Jujol, un dels principals deixebles del geni català, que guarden una clara relació amb l’obra gaudiniana, com un dibuix d’escola d’una reixa amb la iconografia de Sant Miquel, amb  similituds amb la de la Finca Güell; o un recull d’imatges de gran format d’obra de Gaudí realitzades per l’Arxiu Mas i que es van mostrar en l’exposició que l’Associació d’Arquitectes de Catalunya va organitzar el 1927 amb motiu del primer aniversari de la mort de l’arquitecte. També hi ha revistes de l’època o llibres com els dos volums del “Grammar of Ornaments” d’Owens Jones de 1856 que segurament Gaudí va consultar.

Una nova manera d’entendre Gaudí
La mostra analitza la perdurabilitat de l’obra de Gaudí. Ho fa partint de la base que el context artístic i arquitectònic en el qual va desenvolupar-la va ser clau, ja que va saber interpretar-lo per aprofitar-lo i proposar solucions innovadores en un marc d’estratègies polítiques, ideològiques i estètiques molt concretes. I convertint així la seva arquitectura en un símbol d’una Barcelona que caminava cap a la modernitat.

L’exposició, comissariada per l’arquitecte Juan José Lahuerta, es podrà visitar fins al 6 de març de 2022 i, posteriorment, itinerarà en un format més reduït al Musée d’Orsay de París entre el 14 de març i el 17 de juliol de 2022.