23. Revista Documentos de Comunicación Visual. 1970

Documentos de comunicación visual. Yves Zimmermann-Industrias Gráficas Francisco Casamajó, c. 1970. Museu del Disseny de Barcelona
02/02/2019


Direcció i concepte: Yves Zimmermann en col·laboració amb Toni Miserachs, Francesc Casamajó, Antonio Redondo, Ferran Cartes, Francesc Vila-Abadal i Carme Giralt
Disseny gràfic: Yves Zimmermann i Pérez Sánchez (América Sánchez)
Producció: Industrias Gráficas Francisco Casamajó

 

Es tracta d’una revista pionera i absolutament crucial per entendre la crítica del disseny a Catalunya durant els anys setanta. Va ser editada per Industrias Gráficas Francisco Casamajó, per a qui Zimmermann ja havia concebut abans la seva identitat corporativa, com també diferents publicacions sobre el seu catàleg empresarial.

Tot i que només es van publicar sis números, de gener a setembre de 1970, Documentos de Comunicación Visual va sintetitzar les aspiracions i inquietuds en les quals una part del disseny autòcton, aquella més atenta a autors i tendències internacionals, fixava els seus punts de mira.

Així, el correlat directe de la revista l’hem de trobar a Neue Grafik / New Graphic Design / Graphisme actuel, editada a Zurich entre el 1958 i el 1965 per Josef Müller-Brockmann juntament amb Richard Paul Lohse, Hans Neuburg i Carlo Vivarelli (LMNV). Precisament, l’Escola Suïssa, també anomenada «Estil Internacional», i en concret la rigorosa facció de dissenyadors de Zurich, va esdevenir el gran referent per a Zimmermann, tot i que també les produccions del Departament de Comunicació Visual de la Hochschule für Gestaltung d’Ulm (1953-1968), fundada per Inge Aicher-Scholl, Max Bill i Otl Aicher.

Un element destacable en aquesta publicació va ser la introducció de col·laboradors rellevants en el camp del disseny i altres disciplines, com Will Burtin, Alexandre Cirici, Xavier Miserachs, Ernesto García Camarero, Manuel Vázquez Montalbán, David Victoroff, Salvador Giner i José Agustín Goytisolo, entre d’altres.

Finalment, cal remarcar un altre projecte editorial impulsat per Zimmermann a partir de 1979, i que prolongarà algunes línies de treball visibles a la revista Documentos. Ens referim a l’emblemàtica col·lecció «Comunicación Visual» de l’editorial Gustavo Gili, autèntica biblioteca de clàssics des d’on es van traduir, per primera vegada al castellà, obres d’autors seminals de la talla de Tomás Maldonado, Bruno Munari, Donis A. Dondis, Otl Aicher, Adrian Frutiger o Wucius Wong.