21. Òrim, otro. Exposició de Joan Miró i mural al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). 1968-1969

Exposició "Miró l'altre", quart dia. Colita, 1969. Fons Col·legial Barcelona. Àrea de Cultura, Arxiu Històric del COAC
02/02/2019


Autors: Studio PER (Pep Bonet, Cristian Cirici, Lluís Clotet i Óscar Tusquets), amb les contribucions de Joan Miró i América Sánchez
Ubicació: Pl. Nova, 5

 

L’exposició, duta a terme a la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i Balears, va proposar donar una visió de l’obra de Miró allunyada de la interpretació edulcorada i infantil que proposaven els mitjans oficials. El discurs es va estructurar sobre un clar recorregut lineal que constava de tres parts.

La primera (A) estava dedicada a la seva etapa de formació i feia referència, mitjançant documents, projeccions i pintures, al món literari, plàstic, cinematogràfic i cultural que va caracteritzar les avantguardes i de les quals va rebre influències.

La segona (B) volia expressar la ruptura violenta que va suposar la Guerra Civil i es va realitzar a l’escala que comunicava ambdues plantes. Era un espai estret i incòmode, folrat amb amplis taulers com tota l’exposició i amb la projecció sense fi d’un documental d’escenes bèl·liques amb algunes fotos intercalades dels seus quadres. El soroll ensordidor dels bombardejos i les imatges distorsionades que es repetien reflectides als miralls creaven una atmosfera inquietant.

A l’última part (C), es contraposava la seva obra recent amb l’ambient cultural establert. Estava organitzada dins d’un túnel zigzaguejant, a l’interior del qual es trobaven referències a l’obra de Miró i a través d’unes finestres es podien comparar amb el monumentalisme, la retòrica, el kitsch i la publicitat.

L’exposició va fer acte de presència al carrer amb un enorme mural efímer que Miró va tacar de negre amb cops d’escombra sobre uns traços de colors primaris pintats prèviament pels components de Studio PER.

Lluís Clotet, arquitecturacatalana.cat