Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
09. Pavelló del Departament d’Agricultura dels Estats Units. 1956

Arquitectes: Lanfranco Bombelli i Peter G. Harnden
Ubicació: Pl. de l’Univers s/n
La Fira de Mostres de Barcelona, que es va celebrar el juny de 1956, va tenir entre els seus atractius principals aquest pavelló realitzat amb estructura de mecanotub i façana de fusta i vidre. A l’interior s’ensenyaven tractors de diferents tipologies, múltiples electrodomèstics i matèries primeres aleshores escasses a Espanya, com el cotó, el tabac i l’arròs, entre d’altres. També es van fer desfilades de moda i demostracions culinàries, tot això presidit per enormes fotografies de l’Estàtua de la Llibertat, el pont de Brooklyn, olles de pressió i batedores per fer gelat. A l’entrada del pavelló, rebent les llargues cues de visitants i visible des de nombrosos punts de la ciutat, onejava una bandera americana gegantina a trenta metres d’altura.
Aquest edifici efímer s’inscrivia en l’aperturisme dels anys cinquanta, fet que va permetre a la dictadura franquista beneficiar-se del Pla Marshall impulsat pel Govern nord-americà per reactivar l’economia europea i establir avantatjosos acords comercials. Amb l’objectiu de difondre les bondats d’aquest pla, es va obrir una oficina a Berlín i després a París, que va comptar amb la direcció de l’arquitecte Peter G. Harnden, qui s’envoltaria de dissenyadors, il·lustradors i escenògrafs, a més d’altres arquitectes com Lanfranco Bombelli. L’equip va posar en marxa una dotzena d’exposicions divulgatives, amb una utilitat política evident, que van visitar 400 ciutats europees.
Quan el Pla Marshall va finalitzar el 1951, Harnden i Bombelli van seguir rebent encàrrecs d’altres departaments americans per introduir-se en els mercats comercials i industrials europeus, com el pavelló que els va encarregar el Departament d’Agricultura nord-americà per a la Fira de Mostres de Barcelona el 1956 i el 1957, o el que van instal·lar a la Feria Internacional del Campo de Madrid el 1959. Aquests construccions mostraven, des del llenguatge de l’arquitectura moderna, l’eficiència dels assemblatges prefabricats i les possibilitats de la publicitat.