02. Grup R. 1952-1961

31/01/2019

El Grup R es forma el 21 d’agost de 1951 i l’integren Oriol Bohigas, Joaquim Gili, Josep Maria Martorell, Antoni de Moragas, Josep Pratmarsó i Josep Maria Sostres, a més de José Antonio Coderch i Manuel Valls, els quals se’n distancien dos anys després. Més tard, el 1953, hi entren a formar part Josep Antoni Balcells, Francesc Bassó, Guillermo Giráldez i Manuel Ribas. Finalment, el 1958, s’hi incorporen Pau Monguió i Francesc Vayreda.

La seva activitat arrenca el 1952 i finalitza el 1961, quan el grup se dissol. Durant aquests deu anys van realitzar quatre exposicions, van impulsar corrents de pensament que sintonitzaven amb les preocupacions dels artistes i crítics del moment i, sobretot, van assumir un paper protagonista en la formació de la cultura arquitectònica i del disseny a Catalunya a través de la direcció del COAC i el FAD i des de la revista Cuadernos de Arquitectura.

La primera exposició del Grup R es va inaugurar el 6 de desembre de 1952 a les Galeries Laietanes, on es van presentar treballs dels seus diferents membres. El 1954 es va dur a terme la segona mostra, articulada al voltant de la indústria constructiva d’aquell moment. La tercera, el 1955, va reunir dos projectes realitzats per estudiants de Barcelona i Madrid amb motiu d’un concurs que el Grup R va convocar a l’entorn de dos temes: un recinte per a elefants en un zoològic i un col·legi major masculí en una ciutat universitària. El 1957, els components del grup van participar a la IV Biennal de Sâo Paulo. El 31 de maig de 1958 se celebrà la quarta i última exposició, que va coincidir amb el tancament de les Galeries Laietanes. S’hi van mostrar obres de nombrosos arquitectes establerts a Madrid i als quals es va convidar especialment per a l’esdeveniment, com Alejandro de la Sota, Miguel Fisac, Javier Carvajal i Rafael García de Castro, entre d’altres. També es van mostrar diferents propostes dels membres del grup. Una setmana abans de la inauguració de l’exposició, entre el 30 d’abril i el 26 de maig de 1958, es va celebrar el curs «Economia i urbanisme», amb la col·laboració de la Càtedra d’Economia Política i Finances Públiques de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

S’han seleccionat els projectes següents, cadascun dels quals té un codi QR que permet llegir els seus respectius textos explicatius:

A la seu de l’Editorial Gustavo Gili (1954-1961), obra de Francesc Bassó i Joaquim Gili, se li ha dedicat un lloc específic a la planta superior.